Верховна рада України в цілому схвалила законопроєкт «Про управління відходами»

Сьогодні 282 народних депутати проголосували «За» прийняття в цілому законопроєкт №2207-1-д «Про управління відходами».

У Міндовкілля повідомляють, що прийняття рамкового Закону України «Про управління відходами» дає можливість розпочати зміни, які необхідні Україні для того, щоб стати членом Європейського Союзу і на його основі будуть розробляти низку інших необхідних секторальних законів, кінцевою метою яких є зробити поводження з відходами ефективнішим і безпечнішим для людей і довкілля.

Прийняття закону дозволить:

  • впровадити європейську ієрархію поводження із відходами;
  • організувати планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях;
  • закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм;
  • створити умови для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури за європейськими правилами і відкрити кордони для інвесторів;
  • встановити принцип «забруднювач платить»;
  • впровадити розширену відповідальність виробника, коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки, яку випустив на ринок разом із товарами.

Заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик зазначає, що вся екологічна спільнота 8 років очікувала на прийняття Закону України «Про управління відходами», ми стали на крок ближче до чистого довкілля. Це рамковий закон. Попереду велика робота з напрацювання галузевих законів та підзаконних актів. Надважливим є запровадження розширеної відповідальності виробника.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь