Природні букові ліси національного природного парку «Бойківщина» – надбання українців подаровані природою

НПП «Бойківщина» – парк, який створено Указом Президента України у 2019 році з метою збереження генетичного, видового і ландшафтного різноманіття Українських Карпат; парк, основним типом природної рослинності якого є ліси; парк , в межах якого знаходиться найвища вершина Львівщини – гора Пікуй висотою 1408 м.

Нещодавно команда науковців, серед яких ботаніки, бріологи, лепідоптерологи, орнітологи та ґрунтознавці провели дослідження в природних старовікових лісах Буківської полонини для вивчення екосистем різновикових букових лісів.

Як зазначає Ірина Шпаківська, науковиця з Інституту екології Карпат, – у таких лісах «живуть та помирають» величезні буки, а завдяки проведеним дослідженням ми будемо знати на чому ростуть букові ліси, які тварини та рослини поширені в НПП «Бойківщина» та як виглядають карпатські буроземи.

Також науковці наголошують, що Буківська полонина – це унікальне місце, де одночасно можна побачити природні букові ліси і «букові кущі» на верхній межі лісу, це місце яким пролягає одноденний регіональний туристичний маршрут легкої складності 5020 на гору Пікуй з с.Верхнє Гусне.

Детальніше про організацію походів територією НПП «Бойківщина» можна дізнатися за номером телефону: 0663452565 (Оля).

Дослідження Буківської полонини в межах НПП «Бойківщина» виконуються в рамках Проєкту 04/21/SK «Вивчення природної спадщини в НПП Бойківщина: Буківська полонина» Фонду збереження біорізноманіття Карпат (Словаччина), який реалізує ГО «Агенція регіонального розвитку Турківщини» разом з НПП «Бойківщина», ІЕК НАНУ та ДПМ НАНУ.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь