З 10 грудня 2021 року вступає в дію Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України»

З 10 грудня 2021 року вступає в дію Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», вчора про це, Оксана Війтик, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадмінстрації, говорила в ефірі Українського радіо. Львів на 103,3 FM.

Нагадуємо, що поліетиленові пакети – це велика шкода як для здоров’я людей так і для довкілля, бо пластик є штучно синтезованою сполукою, період розпаду якої триває до 1000 років. При розкладі мікрочастинки пластику потрапляють у ґрунти та водні об’єкти, тим самим отруюючи рослини, тварин, птахів, риб та людину. Більшість пакетів потрапляють на сміттєзвалища та, через їх невелику масу, розносяться вітром по території.
Дотепер у магазинах усі охоче брали поліетиленові пакети, так як це безкоштовно, проте це неправда, адже кожен пакет включений у вартість середнього чеку, а з введенням Закону ми будемо платити лише за те чим користуємось – зазначила під час радіоефіру Оксана Війтик.
Виробникам буде заборонено наносити маркування «біо», «біопакет», «біорозкладний» на пакети, які не відповідають європейським стандартам.
За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів передбачається штраф від 1700 до 3400 грн, за повторне порушення – від 3400 до 8500 грн.
Державний контроль та накладення штрафів здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.
Зменшення обігу поліетиленових пакетів залежить від кожного з нас. Чудовою альтернативою є екоторбинки – багаторазові, зручні та економічно вигідні. Набагато дешевше використовувати одну екоторбинку, аніж купувати щоразу новий поліетиленовий пакет.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь