Верховна Рада України в цілому підтримала законопроект № 5600

Цього тижня, народні депутати 255 голосами «за» підтримали в цілому законопроект №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
У порівнянні з редакцією першого читання відбулися певні зміни, але головна мета законопроєкту не змінилася, його прийняття дозволить створити правове підґрунтя для протидії схемам з ухилення від оподаткування, формування прозорого конкурентного середовища та підвищення ефективності використання природних ресурсів.
У частині екологічного оподаткування законопроєкт передбачає підвищення деяких ставок екологічного податку, а саме:
– ставки екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти збільшуються в 1,6 раза. Надалі ці ставки поступово, до 2029 року, зростуть у 8 разів;
– ставки екологічного податку за викиди двооксиду вуглецю (СО2) підвищено з 10 грн/тонну до 30 грн/тонну;
– збільшено ставки екологічного податку за відходи для підприємств гірничої промисловості з 0,49 грн до 1,5 грн/тонну.
Екоподаток – обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів різних викидів, скидів, розміщення відходів у довкіллі. За винятком податку з радіоактивних відходів та за викиди двооксиду вуглецю, екоподаток ділиться між державним, обласним та місцевими бюджетами. Частка держави становить 45%, обласного бюджету 30%, на місцях залишається 25%.
Завдяки внесеним змінам буде збільшено надходження до бюджетів усіх рівнів, що у свою чергу дасть можливість залучати більше коштів на реалізацію природоохоронних заходів для вирішення екологічних проблем – зазначає директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Руслан Гречаник.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь