Велосемінар в рамках проєкту «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», як це було

«РовеЛове Розточчя – разом попри кордони» – проєкт, що фінансується Європейським Союзом через Програму транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020 та реалізовується з 2018 року українськими та польськими партнерами: Гміна Замосць, Люблінське воєводство, Розточанський парк народовий, Яворівський національний природний парк, департамент екології та природних ресурсів та АОМС «Єврорегіон Карпати – Україна».
Отже, семінар «ЕкоЛогіка – транскордонний велотуризм на територіях природно-заповідного фонду на кордоні держав, регіонів та культур» відбувався впродовж 6 днів, з 15 по 20 серпня 2021 року, в межах Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.
Метою семінару є покращення рівня знань і навиків, поліпшення усвідомленості потреб охорони природи і об’єктів природної, історико-культурної спадщини та інших туристичних об’єктів серед осіб, які працюють у сфері охорони довкілля, установах, що співпрацюють в галузі охорони природи, освіти та туризму, отримання навиків прокладання веломаршрутів з урахуванням природної, культурної та туристичної цінності.
В перший день семінару відбувся велопробіг територією Розточчя, під час якого учасники відвідали Яворівський національний природний парк та ознайомилися з його рекреаційно-туристичною діяльністю та інфраструктурою, зокрема і сучасний еколого-просвітницький центр у відпочинковому осередку «Верещиця».
У наступні дні семінару учасники ознайомилися з історико-архітектурними об’єктами у м.Броди, Кременець, Вишнівець, Збараж, Чортків, відвідали такі національні природні парки західного регіону України як: НПП «Північне Поділля», НПП «Дністровський каньйон», Карпатського НПП, Ужанського НПП, НПП «Синевир» та НПП «Бойківщина»; професійні гіди-екскурсоводи з ГО «Асоціація гірських провідників “Ровінь”» провели начання-практики з організації велотуризму.
В рамках тренінгу учасників було поділено на групи, які розробляли веломаршрути територією Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.
Заступник директора департаменту Оксана Війтик зазначає, що проведений захід слугуватиме популяризації велотуризму територією України, зокрема учасники семінару, а це представники природоохоронних установ Львівщини, вищих навчальних закладів області, просвітницької та туристичної галузей, під час проведеного заходу ознайомилися з особливостями розробки велошляхів, відвідали локації, які в майбутньому буде включено до нитки розроблених маршрутів та здобули корисні контакти для майбутньої співпраці.
Захід організовано департаментом екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації за кошти Європейського Союзу через Програму транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

 

 

Сформовані під час семінару веломаршрути

  1. Івано-Франківська область

Нитка маршруту: Пістинь – Шешори – Прокурава – Космач – Яблунів – Пістинь – Косів

Протяжність маршруту: 52,4 км

Цікаві місця маршруту:

– Маєток Святого Миколая;

– Пістинська соляна криниця (гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення);

– каскад «Сріблясті водоспади» (гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення);

– один з найстаріших гуцульських храмів Горішня церква у с.Шешори;

– Печера Довбуша;

– сірководневе джерело в урочищі Петричина;

– старовинний єврейський цвинтар у с.Яблунів (налічує понад 300 надгробків);

– у м.Косів музеї кераміки, сакрального мистецтва, мистецтва та побуту Гуцульщини, адміністрація НПП «Гуцульщина» тощо;

 

  1. Львівська область

Нитка маршруту: Беньова – Сянки – Бориня – Нижня Яблунька – Верхня Яблунька – Шандровець – Боберка

Протяжність маршруту: 35 км

Перепад по висоті 250 м

Цікаві місця маршруту:

– пам’ятки сакрального мистецтва, які споруджені за проєктами відомих архітекторів свого часу: церква Св.Юрія у с.Сянки (архітектори Михайло Лофа та Іван Бесєдін), церква Зіслання Святого Духа у смт Бориня (архітектор Олександр Лушпинський), церква Преображення Господнього у с.Нижня Яблунька (архітектор Йосиф Вандрушка), церква Собору Пресвятої Богородиці та її дзвіниця, яку датовано початком XVII століття (пам’ятки архітектури національного значення) та інші;

– краєвиди на Бещадський Парк Народовий (Польща), на Сянський хребет, панорама на НПП «Сколівські Бескиди»;

– могила воїнів УПА в урочищі Бабінець біля смт.Бориня;

– беруть початок еколого-краєзнавчі стежки «Від витоків Дністра до витоків Сяну», «Від хутора Ліски до пам’ятника Січовим Стрільцям» та «Шляхами неіснуючих сіл с.Дидьова»

 

  1. Тернопільська область

Нитка маршруту: Кременець – Горинка – Вишнівець – Збараж

Протяжність маршруту: 52,8 км

Цікаві місця маршруту:

– у м.Кременець – замкова гора «Бона», комплекс споруд Єзуїтського колегіуму, Кременецький ботанічний сад, адміністрація НПП «Кременецькі гори»;

– палац і парк XVIII ст князів Вишневецьких у с.Вишнівець;

– національний заповідник «Замки Тернопілля» (Збаражський замок);

– пам’ятки сакрального мистецтва синагога (1537 р), Спасо-Преображенська церква (1600 р, збудована на місці монастиря Святого Онуфрія, нині – парафіяльна церква села Залужжя), костел і монастир отців Бернардинців (1627 р) та Успенська церква (1755 р);

  1. Закарпатська область

Нитка маршруту: с. Колочава – с. Мерешор– дамба Теребле-Ріцької ГЕС – с. Вільшани– с. Забрідь– с. Драгово– с. Теребля – с. Вонігове – смт Буштино

Протяжність маршруту: 58 км

Перепад висот 409 м

Цікаві місця маршруту:

– Колочава – село 10 музеїв (скансен «Старе село»);

– НПП «Синевир»;

– гребля на річці Теребля, яка тримає понад 45 млн куб м води;

– жіночий монастир Святого Архангела Михаїла, який засновано у XIII – першій половині XIV ст. у якому зберігаються мощі преподобних Києво-Печерської лаври, а у підземеллях зберігається бібліотека з безцінними стародавніми книгами;

– джерело мінеральної води «Драгівська»;

– Етнографічний музей у Забрідській сільській бібліотеці;

– унікальні болотно-лісові комплекси «Дубрава», «Дуброви», «Мочар», «Мочарка» та «Дубки» на території смт Буршино.

 

Фото учасників семінару.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь