Яворівський НПП кличе в гості милуватися краєвидами Розточанського краю

Пройтись пагорбами Головного Європейського вододілу, помилуватись блакиттю численних озер, «послухати» диво-мелодію розточанського лісу запрошує адміністрація Яворівського НПП гостей та жителів Львівщини.

Розповімо Вам сьогодні про однойменну еколого-пізнавальну стежку «Головним Європейським вододілом», а це:

  • маршрут протяжністю 4,5 км,
  • мальовничий «хребет», де розпочинають свій шлях річки регіону Розточчя та несуть свої води в басейни Чорного і Балтійського морів;
  • поселення притаманні цьому регіону за схемою: двір – дворище – урочище – присілок – село – громада, яка походить від давньоруської дворищевої системи сільських поселень, саме їх, територію «між двох морів», згадував німецький мандрівник Ульріх Вердум (1671 р.), який відзначав будинки, вікна яких замість шибок були затягнені риб’ячими міхурами.
  • в XVII-XVIII ст. вододіл перетинав «королівський тракт» – важливий історичний шлях зі Львова до Варшави.
  • територія Розташована на стику трьох флористичних областей – Карпат, Полісся та Поділля;
  • урочище Мочари в межах якого знаходиться відпочинковий осередок «Оселя Розточчя», де на пагорбах випасаються коні, нащадки диких коней тарпанів,
  • Також тут діє проєкт «В гостях у пасічника», де можна почастуватися продуктами бджільництва та відчути на як це спати у будиночку поруч з бджолами.

Детальніше про унікальні природні надбання, про анонси та події в межах Яворівського національного парку на їх сторінці у фейсбук.

Нагадаємо, у парку зараз реалізують міжнародний проєкт «Ровелове Розточчя», в межах якого триває  будівництво та облаштування еколого-просвітницького візит-центру, а також ознакування міжнародного велосипедного шляху R-60, що веде до кордону з Польщею на митних перетинах Рава-Руська та Гребенне. Загальна протяжність шляху 160 км по території Львівської області і 187 км по території польського прикордоння.

Візит-центр створюють з метою проведення еколого-просвітницьких акцій та збільшення туристичних потоків на Яворівщину. Він складатиметься з двох частин:

  • хостел для велотуристів;
  • конференц-зал для проведення різноманітних заходів та зустрічей на природоохоронну тематику.
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь