Сьогодні – День зникаючих видів

Щорічно у третю п’ятницю травня відзначається День зникаючих видів. Цей день запровадив Конгрес Сполучених Штатів Америки в 2006 році.
Кожної години на Землі вимирають три види тварин та рослин, а щодня зникають понад 70 видів фауни та флори, тому метою Дня є проінформувати широкі ланки громадськості про важливість збереження зникаючих видів.
У зв’язку з швидким зростанням населення світу та споживацьким ставленням до довкілля, деякі тварини вимерли.
До прикладу, в Україні повністю знищеним в дикій природі є тарпан – найімовірніший пращур одомашненого свійського коня. Є дані, що останній український тарпан помер у 1918 році поблизу Миргорода. Проте, кілька років тому на Львівщині Яворівський національний природний парк розпочав роботу над відтворенням популяції нащадків диких коней-тарпанів, яких завезли із Розточанського національного природного парку. Польськими вченими на генетичному рівні було доведено походження цих тварин від дикого коня тарпана. Ця порода коней є унікальною та використовується в наукових, екоосвітніх, атракційних, і господарських цілях.
Ще одним представником зникаючого виду тварин в Україні є зубр, який перебуває під охороною, занесений до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Причинами зміни чисельності стало браконьєрство та недбале введення мисливського господарства.
За сприяння і у співпраці департаменту екології та природних ресурсів, Інституту екології Карпат НАН України, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, ДП МГ «Стир» та національного природного парку «Сколівські Бескиди» на території області успішно реалізовуються заходи з відновлення популяції зубра європейського.
На сьогодні налічується 121 особина зубра, а у 2007 році їх було не більше 10 одиниць. У 2020 році популяція зубрів збільшилося на 15 особин, порівняно з 2019 роком.
У цей день є нагода задуматися про необхідність збереження видів, які перебувають під загрозою зникнення. Кожному потрібно пам’ятати, що дика природа є невід’ємною частиною нашої планети, а захищати тварин та рослин завдання кожного!

 

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь