Відбулося засідання круглого столу «Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання»

Директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Руслан Гречаник взяв участь у засіданні круглого столу «Екологічні проблеми енергетичних міст та шляхи їх розв’язання», який відбувся у місті Бурштин Івано-Франківської області 22 квітня 2021 року.

 


Круглий стіл проводився за ініціативи та сприяння Бурштинської міської ради та Всеукраїнської екологічної ліги для інтеграції екологічної складової до стратегій/програм місцевих громад, впровадження принципів збалансованого розвитку та засад європейського «Зеленого курсу» в Україні.
В рамках засідання розглянуто:
1. Можливості впровадження Указу Президента України від 23.03.2021 року «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації» та рішень уряду щодо трансформації вугільних регіонів України.
2. Екологічні та соціально-економічні проблеми енергетичних міст в контексті трансформації вугільних регіонів.
3. Управлінські рішення, наукові та освітні екологічно дружні рішення в процесі трансформації для місцевих громад.

Руслан Гречаник наголосив, що подальші заходи щодо природоохоронної модернізації повинні здійснюватися на підставі діючих дозволів на викиди виданих Міндовкілля України з врахуванням строків, передбачених положенням діючої на сьогодні редакції Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, схваленого розпорядженням КМУ від 08.11.2017 №796-Р.
З набуттям чинності Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом українське законодавство у сфері охорони довкілля змінюється. Прийнято закони про оцінку впливу на довкілля та стратегічну екологічну оцінку, які зобов’язують враховувати екологічні ризики в усіх важливих рішеннях при модернізації окремих підприємств.
Використання європейських підходів у цій сфері дасть змогу зменшити негативний вплив промисловості на навколишнє природне середовище.
Водночас застосування комплексного підходу – об’єднання кількох дозволів (на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, спеціальне водокористування, на скиди промислових стічних вод в системи централізованого водовідведення та управління відходами) в один – інтегрований або уніфікований дозвіл дасть змогу застосуванню диференційованого підходу до регулювання діяльності промислових підприємств з огляду на значення їх виробничих потужностей та продуктивності виробництва.
Також запровадження системи моніторингу довкілля в містах забезпечить проведення спостережень за станом окремих компонентів довкілля, впливом на нього відповідних джерел забруднення та природних процесів і явищ.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь