Національному природному парку «Бойківщина» – 2 роки

Національний природний парк «Бойківщина» – другий гірський парк Львівщини, що створений в Українських Карпатах відповідно до Указу Президента України від 11.04.2019 № 130/2019 площею 12240 га. В постійне користування Парку передано 10623 га лісових земель (87% від загальної площі).
Парк включає три кластери в районах Турківської верховини, Буківської полонини та Сколівського середногір’я. Основні його масиви локалізовані в контурах вже існуючих природоохоронних об’єктів, а саме: ландшафтного заказника «Пікуй», загальнозоологічного заказника «Либохорівський» та частини РЛП «Надсянський». Також Парк межує з іншими природоохоронними територіями в Україні (НПП «Сколівські Бескиди») та Польщі (Бещадський ПН та РЛП «Долина Верхнього Сяну»).
Рослинний покрив Парку сформований ялицево-буковими, буковими і ялиновими лісами, також в його межах збереглися великі масиви старовікових лісів площею близько 500 га.
На території зареєстровано 6 раритетних асоціацій із Зеленої книги України, виявлено зникаючі, рідкісні та вразливі оселища з Додатку 1 Оселищної директиви ЄС, близько 700 видів вищих судинних рослин, у тому числі – 32 рідкісних види, що занесені до Червоної книги України та 9 видів – з Червоного спису судинних рослин Карпат.
В урочищі Мішок, яке межує з польською частиною МРБ «Східні Карпати», локалізоване Рамсарське угіддя «Болото Надсяння» – єдине болото в Східних Бескидах в межах України та Польщі, яке не зазнало впливу меліорації. Це знайшло своє відображення в логотипі Парку, на якому розміщено жовтюха торфовищного – метелика, який в Українських Карпатах виявлений лишень в межах цього об’єкта.
На території Парку зареєстровано 172 види хребетних тварин, 34 з яких занесені до Червоної книги України, 3 – Червоного списку МСОП, 153 – Додатків Бернської конвенції, 47 – Боннської конвенції, 29 – Вашингтонської конвенції і 7 – Угоди про збереження кажанів у Європі.
Парк знаходиться в межах території постійного проживання бойків – однієї з етнографічних карпатських груп, які зберегли традиційну забудову та до цього часу практикують ужиткове мистецтво (вишивання, теслярство, стельмахівство, бондарство, ковальство). Поблизу масивів Парку локалізовані 17 пам’яток історії та культури, занесених до загальнодержавного реєстру, в тому числі церква Святої Богородиці, яка в 2013 році увійшла до переліку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО.
В 2021 році Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України погоджено клопотання про розширення території Парку, що в майбутньому створить підстави для збільшення площі транскордонних природоохоронних територій України на два об’єкти рангу національних природних парків (НПП «Бойківщина» та НПП «Сколівські Бескиди») в межах МРБ «Східні Карпати», який входить до мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь