НЕ ПАЛИ! або Небезпека якої можна завдати спалюючи суху рослинності чи її залишки

Вже не перший день в області, на жаль, фіксують такі небезпечні явища, як підпали сухої рослинності чи її залишків на сільгоспугіддях та присадибних ділянках, в лісосмугах, узбіччі автомобільних доріг та інших територіях.

Пожежі, які виникають у природному середовищі від недбалості людини – небезпечні для навколишнього середовища та людини зокрема.
Внаслідок підпалів сухої рослинності чи її залишків у повітря виділяються мікрочастинки диму, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Також під час таких пожеж, у вогні може згоряти і сміття (пластикові пляшки, пакети), що призводить до онкологічних захворювань.
Підпали сухостою можуть спричинити виникнення небезпеки лісових і торф’яних пожеж, що, в свою чергу, може привести до займання будинків, автомобілів, повітряних ліній електропередач, нафто-, газо- продуктопроводів з фатальними наслідками.
Також у вогні знищуються тварини, гинуть гнізда із кладками птахів. Знищується насіння, пошкоджуються кора та гілки рослин, які ростуть поруч із місцем спалювання.
Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації, у зв’язку з ситуацією, що виникає в області, просить неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху рослинність, її залишки та сміття, а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

Також нагадуємо, 17 березня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій», яким забезпечення пожежної безпеки покладається на власника земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна; наймачів (орендарів) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна, якщо це обумовлено договором оренди; та керівника (керівників) суб’єкта господарювання.
Кожен акт підпалу – злочин проти природи, який карається законом, а суми штрафів – наступні:
✔на громадян – від 3060 грн до 6120 грн
✔на посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:
✔на громадян – від 6120 грн до 12240 грн
✔на посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь