Врятувати Кульпарків від забудовників: парк психлікарні оголосять природоохоронною зоною

Парк довкола Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні цього року заплановано оголосити територією природно-заповідного фонду. Це один зі способів врятувати його від забудови, адже йдеться про ділянку площею понад 16 га практично у центрі Львова. Про це директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник спілкувався спілкувався із журналістами “Еспресо.Захід”.
Деталі розмови за посиланням: https://zahid.espreso.tv/news/2021/02/25/vryatuvaty_kulparkiv_vid_zabudovnykiv_park_psykhlikarni_ogolosyat_pryrodookhoronnoyu_zonoyu

Також зазначимо чим унікальний “Кульпарків”:

• Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня заснована у травні 1875 року. Це єдиний в Україні медичний заклад, побудований відповідно до ідеї “міста-саду” англійського журналіста та соціолога Е.Говарда. “Міста-сади” в ті часи – це були мікрорайони з віллами, віддалені від інтенсивно забудованих районів великих міст. Ця ідея була популярна при будівництві шпиталів, оскільки медики вважали, що таке середовище має терапевтичні якості.
• На території ландшафтного парку збережено дві важливі пам’ятки ландшафтної архітектури: композиція прогулянкових доріжок променистого характеру у планувальній структурі закладень Адольфа Рерінга та планувальна структура партерної частини закладень відомого садівничого Карда Бауера;
• Територія закритих садів, розташованих довкола головного корпусу відіграє роль специфічного ландшафтно-терапевтичного елементу парку. Це пейзажні деревні групи з вікових дерев і старі фруктові дерева, які збереглися з часів закладання парку. Загалом на території парку, є 33 види дерев і кущів.
• Парк розкинувся на межі ареалів цілої низки видів птахів і відіграє важливе значення для збереження ландшафтного та біологічного різноманіття. У парку спостерігаються різні групи птахів, що гніздуються,зимують або мігрують у межах зеленої зони міста.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь