Збережемо первоцвіти для майбутнього. Розпочато операцію «Первоцвіт-2021»

Ранньоквітучі рослини – провісники весни та теплої погоди. Сумно, що рослини, які занесено до Червоної книги України використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати їх заборонено. Більше того, за знищення або незаконне вилучення первоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.
За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області на виконання доручення Державної екологічної інспекції України № 22 від 08.02.2021 року про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу та відповідно до плану спільних заходів, погоджених з Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, Головним управлінням Національної поліції у Львівській області, Управлінням патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України на території Львівської області розпочато операцію «Первоцвіт-2021».
Нагадуємо, що відповідно до статті 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» «незаконно здобуті в природі ресурси та виготовлена з них продукція підлягають безоплатному вилученню, а знаряддя правопорушення – конфіскації. Одержані від їх реалізації доходи спрямовуються в місцеві фонди охорони навколишнього середовища».
Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 07.11.2012 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину. Відповідно до статті 88-1 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
Також варто зазначити, що збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Кожна зірвана стеблина з трьома первоцвітами несе за собою знищення 45-60 насінин, а для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина потрібно майже 7-8 років, до того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, рослини нівечаться повністю.
Директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Руслан Гречаник зазначає, що вирощування рослин, занесених до Червоної книги України у домашніх умовах, однаково не дає права їх продавати, оскільки торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, прямо заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України».
«Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти зазвичай є видами, які занесено до Червоної книги України – підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, рябчик шаховий, цибуля ведмежа (черемша) і відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу» – додав Руслан Гречаник.
Пам’ятаймо, що кожен, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.
Бережіть природу навколо нас, бережіть первоцвіти!

У разі виявлення фактів пошкодження чи продажу первоцвітів необхідно звертатися у Державну екологічну інспекцію у Львівській області за номером телефону: 2387370 чи у Головне управління Національної поліції у Львівській області за коротким номером 102.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь