Нові онлайн-послуги для водокористувачів

Вже з наступного року ті, хто користується послугою на спеціальне водокористування, отримають увесь перелік послуг онлайн.

Відповідний наказ Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського зареєстрував Мін’юст.

Головні новації, які очікують на водокористувачів у 2022 році:

– звітуватимуть усі, хто забирає воду від 5 м3/добу. Аби отримати достовірні дані державного водокористування, ми уніфікували правила отримання дозволу та подання звіту. Раніше звітували лише водокористувачі від 20 м3/добу – з 2022 роки звітуватимуть усі, хто отримує дозвіл на спеціальне водокористування від 5 м3/добу;

– повний перелік послуг онлайн – подання звіту та розрахунок гранично-допустимого скиду. Цього року користувачі послуги мали можливість у тестовому режимі подати звіти онлайн або традиційно – у паперовому вигляді. З наступного року – лише онлайн.

У 2022 році гранично-допустимий скид безкоштовно розраховуватиметься на порталі.

В Україні 15 тисяч водокористувачів. Подання звіту в електронній формі зекономить їм час і кошти на логістиці. Адже у середньому водокористувач витрачає на підготовку паперових документів та похід до підрозділів Держводагентства для подачі звіту 2 тис грн. Тривалість – до 12 годин.

Перехід на електронну форму звітування зменшить витрати коштів 15 тисяч водокористувачів із майже 30 млн грн до 3,5 млн грн, а час – з 12 до 8 годин.

Окрім цього, запровадження е-звітності дозволить:

– Мінімізувати кількість помилок у звітах. В онлайн-формі передбачено автоматичну перевірку формату та логічний контроль сум.

– Зробити процес подання звіту більш прозорим. Онлайн-форма звіту унеможливлює варіант, що якісь документи можуть загубитися. Крім того, заявник бачитиме всі етапи проходження свого звіту та його статус.

Портал е-послуг розроблено Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Міністерством цифрової трансформації та Державним агентством водних ресурсів, за підтримки USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». Проєкт реалізовано спільно з Фондом Східна Європа.

Джерело: https://mepr.gov.ua/news/36889.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь