Відійшов у вічність Степан Михайлович Стойко

Відійшов у вічність відомий науковець, природоохоронець та педагог знаний у в Україні та Європі Стойко Степан Михайлович.
Сторічний життєвий шлях і багатогранна діяльність Степана Михайловича є прикладом мудрості та невичерпної енергії, величі та, водночас, скромності, неймовірної працьовитості, любові до природи, людей та життя.

Неоціненною є роль Степана Михайловичу у питанні збереження унікальних екосистем нашого регіону. За результатами наукових досліджень Львівщини, з метою збереження у природному стані типових або унікальних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів, організації різних форм туризму, в першу чергу екотуризму, а також організації еколого-освітньої роботи, професор Стойко С.М. обґрунтував створення значної кількості територій та об’єктів природно-заповідного фонду області, в тому числі таких як Яворівський національний природний парк і національний природний парк «Сколівські Бескиди», регіональних ландшафтних парків «Надсянський» та «Равське Розточчя», більшості заказників та заповідних урочищ.
Завдяки старанням видатного природоохоронця реґіональний ландшафтний парк «Надсянський» є складовою частиною польсько-словацько-українського біосферного резервату «Східні Карпати», який комісія МАБ ЮНЕСКО внесла в 1999 році у міжнародну мережу біосферних резерватів.
Також професор Стойко С.М. є в числі українських науковців, які спільно з польськими природоохоронцями обґрунтували доцільність створення на базі існуючих у прикордонні заповідних територій міждержавного біосферного резервату «Розточчя», українську частину якого комісія МАБ ЮНЕСКО включила у 2011 році у міжнародну мережу біосферних резерватів.
«Я зробив все, що міг для збереження природи» – сказав Степан Михайлович у своєму інтерв’ю з нагоди 100 – річного ювілею.

Колектив департаменту екології та природних ресурсів висловлює щирі співчуття рідним і близьким з приводу непоправної втрати. Світла та вічна пам’ять!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь