Сьогодні у м. Івано-Франківськ стартував Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»

Впродовж трьох днів понад 300 учасників з усіх регіонів України, серед яких науковці, народні депутати, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, природоохоронних громадських організацій, комунальних та бізнес-структур об’єдналися з метою спільного визначення в Україні проблем та шляхів подолання критичної ситуації у сфері поводження з побутовими та промисловими відходами на регіональному рівні.


Також у форумі взяв участь директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Руслан Гречаник.
Метою Форуму є впровадження природоохоронних ініціатив та проектів, сприяння залученню інвестицій у сферу перероблення відходів, реалізація екологічно дружніх, ресурсо- та енергоефективних технологій в усіх секторах економіки, сприяння співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки, бізнесу, формування нормативно-правової бази у сфері поводження з відходами, збереження довкілля, впровадження засад збалансованого розвитку в Україні.

Як зазначив Руслан Гречаник
стратегічне бачення Львівщини полягає у:
• розробці плану управління відходами у Львівській області, даний документи визначатиме конкретні потреби області щодо створення нової інфраструктури з переробки, утилізації та видалення відходів. Йдеться як про детальний аналіз поточної ситуації з управління відходами на місцях, так і перелік конкретних заходів із ліквідації відходів, їх переробки та повторного використання.
• проведення процедур оцінки впливу на довкілля при влаштуванні сміттєпереробних комплексів – це надзвичайно важливий процес, який дозволяє врахувати інтереси бізнесу-держави-громадськості для уникнення в майбутньому проблем і непорозумінь, і головне – недопущення шкоди довкіллю. Оцінка впливу на довкілля сприяє використанню підприємствами в новітніх найкращих технологій у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також значно покращує інвестиційний клімат в державі в цілому.
• вирішення екологічних проблем, у тому числі у сфері поводження з відходами, у більшості здійснюється за рахунок коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, які є спеціальними фондами державного, обласного та місцевих бюджетів, та утворені для фінансування виключно природоохоронних заходів.
• позитивна динаміка впровадження Регіонального плану буде при наявності значних фінансових ресурсів та впровадження сучасних технологій сміттєпереробних комплексів. Однак, кошти, які надходять до загального фонду державного бюджету, не спрямовуються на виконання природоохоронних заходів. На здійснення природоохоронних заходів у державному бюджеті на 2020 рік, видатки на реалізацію природоохоронних заходів взагалі не передбачені. Необхідно внести зміни до бюджетного законодавств в частині збільшення процентного надходження до обласного та місцевого бюджетів, а також спрямування в екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря СО2 стаціонарними джерелами забруднення для реального вирішення екологічних проблем в регіоні.
• також необхідно вносити зміни в роботу Держекоінспекції в частині проведення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, поводження з відходами до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства та залучення Національної Поліції для оперативного виявлення порушників.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь