Міндовкілля розпочинає консультації щодо підготовки законопроєкту про управління відходами видобувної промисловості

В Україні триває підготовка законодавчої бази для реформування системи управління відходами відповідно до кращих європейських практик. Разом із доопрацюванням рамкового законопроєкту № 2207-1д, йде активна робота над напрацюванням секторальних нормативно-правових актів.


Одним з таких документів стане законопроєкт про відходи видобувної галузі, над яким вже почало працювати Міндовкілля.
На сьогодні відходи видобувної галузі переважно розміщують у відвали, шламосховища, хвостосховища, полігони та інші накопичувачі. Водночас такий спосіб зберігання займає значні площі та є джерелом забруднення атмосферного повітря, ґрунтів і підземних вод.
Крім того, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання щодо імплементації у національне законодавство положень Директиви 2006/21/ЄС «Про управління відходами видобувної промисловості, та якою вносяться зміни до Директиви 2004/35/ЄС». Документ спрямований на запобігання або зменшення негативного впливу поводження з такими відходами на довкілля та здоров’я населення.
Концептуальне бачення Міндовкілля – законопроєкт має якісно врегулювати питання комплексного управління цим сегментом відходів та стимулювати підприємства переходити на альтернативні шляхи поводження з ними.
Документ відповідно до Директиви 2006/21/ЄC обов’язково повинен врегульовувати питання щодо:
-впровадження класифікації місць (споруд) накопичення відходів видобувної промисловості;
-розроблення планів управління відходами видобувної промисловості;
-запровадження економічних інструментів фінансової гарантії для місць (споруд) накопичення відходів видобувної промисловості, які становлять особливий ризик для навколишнього середовища та здоров’я людей;
-попередження значних аварій, погіршення стану водних ресурсів, забруднення повітря та ґрунту.
Щодо останнього пункту варто лише згадати аварії, що відбулися на накопичувачах відходів у Аберфані (Уельс, 1966), Ставі (Італія, 1985), Асналькольяр (Іспанія, 1998), Байа Маре і Бая Борса (Румунія, 2000).
Саме ці події стали поштовхом для акумуляції зусиль країн Євросоюзу та прийняття Директиви 2006/21/ЄС «Про управління відходами видобувної промисловості, та якою вносяться зміни до Директиви 2004/35/ЄС».
Враховуючи світовий негативний досвід та з метою запобігання та зменшення негативного впливу управління відходами видобувної промисловості на довкілля та здоров’я людини, й розпочато роботу над відповідним національним законопроєктом.
Наразі консультації вже проведено із представниками Професійної асоціації екологів України.
У Міндовкілля сподіваються на конструктивний діалог із усіма зацікавленими сторонами – для вироблення дійсно виваженої та ефективної державної політики у цій сфері.
Конкретні пропозиції стейкхолдери можуть надсилати на електронну адресу: pdx@mepr.gov.ua

 

Джерело: https://mepr.gov.ua/news/36002.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь