16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару

16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару (International Day for the Preservation of the Ozone Layer). Цей день відзначається з 1995 року в пам’ять про день підписання Монреальського протоколу (у 1987 році) про речовини, що руйнують озоновий шар, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолетового проміння на поверхню Землі, тим самим зберігаючи життя на планеті.
Озон надзвичайно потужний окислювач та дезінфікуюча речовина, яка дуже швидко вбиває бактерії, віруси, грибки і впливає на мікроорганізми, стійкі до дії хлору. Сьогодні озон вважається популярним і дуже ефективним засобом знезараження води, повітря та очищення продуктів харчування.
Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе, вважається однією з головних глобальних екологічних проблем, з якими світова спільнота ввійшла у нове тисячоліття.

Довідково:
Відповідно до чинного законодавства України викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в атмосферне повітря можуть здійснюватись суб’єктами господарювання тільки після отримання дозволу на викиди. Будь-яка юридична особа, діяльність якої супроводжується викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря, має отримати дозвіл на викиди.
Найбільші обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря мають підприємства постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, добування кам’яного та бурого вугілля.
У районах та містах, де розташовані підприємства цих галузей спостерігаються найвищі обсяги викидів в атмосферне повітря. А саме: Кам’янка-Бузький, Сокальський райони та м. Червоноград
Основними забруднювачами атмосферного повітря (за видами економічної діяльності) на території Львівської області є:
– ПАТ «ДТЕК «Західенерго» (Добротвірська ТЕЦ);
– ДП «Львіввугілля»;
– Філія ГПУ «Львівгазвидобування» АТ «Укргазвидобування» (всі підрозділи Львівської області);
– Філія УМГ «Львівтрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» (всі підрозділи Львівської області);
– ДВАТ шахта «Надія».

Водночас зазначаємо, що протягом 2019 року обсяги викидів забруднювальних речовин від стаціонарних джерел забруднення в атмосферне повітря Львівської області зменшилися на 16,7 % в порівнянні з 2018 роком.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь