Науковці виявили унікальні травертинові джерела поблизу Львова

Чи можна в наші дні знайти рідкісну природну цінність, про яку раніше було невідомо науковцям, та ще й в межах великого міста?

 
Львівські науковці-екологи к.б.н, Олег Орлов та к.б.н. Марина Рагуліна, що є волонтерами Дунайсько-Карпатської програми виявили жорстководні джерела на травертинах з рослинними угрупованнями Cratoneurion. Такі об’єкти є рідкісними не тільки для України, але і для Європи, тому занесені до європейського охоронного списку цінних оселищ Natura-2000 (№ 7220). «Це просто неймовірно бачити, як така природна цінність збереглася зовсім поряд із районом багатоквартирних будинків» – зазначають науковці.
“Згадку про те, що у Львові є травертинові формації ми прочитали в книзі польського геолога Маряна Ломницького “Геологія Львова і околиць” (1898 р). Ми почали шукати і знайшли їх на витоках р. Маруньки у Винниківському лісництві. Травертинові джерела рідкісні як у світі, так і в Україні. Загалом, на територій України травертинів трохи більше 50 (це і джерела і скельні формування). Більша частина з них зосереджена в Придністровському Поділлі і декілька в Криму. У Львівській області до цього часу було виявлено лише одне таке джерело і на сьогодні, наскільки нам відомо, воно немає охоронного статусу – це так званий “Плакучий камінь” поблизу Малих Грибович”, – каже науковець Олег Орлов.
Травертини – це гірська порода, що утворюється в результаті осадження карбонатів кальцію з води вуглекислих джерел. Такі типи джерел відомі багатьом українцям завдяки популярному серед туристів курорту в Туреччині Памуккале (Бавовняний замок) – із характерними для травертинів білими уступами.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь