Передача в оренду ставків – єдиний шлях для їхнього збереження

Останнім часом Департамен екології і природніх ресурсів зіштовхнувся з негативом і нерозумінням процедури і доцільності передачі в оренду водних об’єктів.

Тому сьогодні пояснимо детально як і для чого проводяться аукціони з права оренди водних об’єктів.

Усі об’єкти виставлять на аукціон, лише за погодженням з місцевим органом самоврядування.

Усі аукціони відбуваються відкрито з відео фіксацією, яка розміщується на сайті Держгеокадастру. Інформація про них заздалегідь поширюється публічно на ресурсах органів влади і у ЗМІ.

Щодо функціональності водойм, більшість з них не можуть бути об’єктами рекреації, адже дуже часто це звичайні копанки. До того ж передача такої водойми в оренду сприяє її збереженню і приведенню до належного стану.

Наголошуємо, що за кілька років безгосподарності ставок заростає і перетворюється в болото. Тому Департамент екології і природніх ресурсів Львівської ОДА прикладає максимум зусиль щоб ставки на Львівщині знайшли своїх господарів і були приведені в належний стан.

 

Для чого проводяться аукціони:

  • забезпечення збереження та раціонального використання водних об’єктів
  • забезпечення належного контролю за якістю вод
  • надходження коштів від оренди відбувається до місцевих бюджетів
  • створення робочих місць
  • розвиток рибництва

Якщо громада населеного пункту переймається подальшою долею своєї водойми, вони можуть взяти участь в аукціоні і отримати право оренди на цю водойму. Відверто дивує негативна позиція деяких мешканців стосовно орендарів, де ставок з року в рік заростає бур’янами і очеретом. Коли люди роками занедбають свої водойми, але з негативом сприймають тих, хто приводить їх до ладу.

Не можна ставитися до природи лише з споживчими інтересами. Для того щоб отримати щось, треба щось вкласти – як мінімум трохи власного часу для обкошення берегів і очищення водойми.

Тому, 7 липня запрошуємо усіх бажаючих докластися до збереження водних об’єктів в регіоні і взяти участь у аукціоні!

 

На фото: повністю зруйнований ставок у с. Вовків (Перемишлянського району). На момент передачі в оренду була повністю зруйнована дамба ставка, а сама водойма встигла зарости кущами. Друге фото – приклад того, як відповідальний господар дав друге життя цій водоймі.

   

Прес-служба департаменту екології

та природних ресурсів Львівської ОДА

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь