Подальшу рекультивацію Броницького полігону ТПВ обговорили на нараді

 

Cьогодні, 3 червня, відбулася нарада щодо вирішення проблеми поводження з відходами на Дрогобиччині та подальшої рекультивації міського полігону ТПВ на території Броницької сільської ради.

Проблема подальшого функціонування полігону твердих побутових відходів у с. Брониця гостро постала ще два роки тому. Як і більшість полігонів в області цей теж є переповненим. Місцеві депутати прийняли рішення про закриття полігону, а мешканці села блокували доїзди до нього. У 2018 році було розроблено проект рекультивації сміттєзвалища.

У квітні цього року виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради у зв’язку з ситуацією, яка склалася в м. Дрогобичі з вивезенням ТПВ, та недопущення погіршення епідеміологічної ситуації в місті – провести на сміттєзвалищі в с. Брониця першочергові роботи та розпочати складування ТПВ.

Як зазначив під час наради Руслан Гречаник, директор департаменту екології та природніх ресурсів Львівської ОДА, при рекультивації полігону насамперед треба враховувати його вплив на довкілля. Сьогодні не тільки питання куди вивозити відходи, а й те що ми отримаємо через кілька років і як це вплине на екологію краю.

Під час наради також обговорили питання фінансування подальшої рекультивації.

Варто зазначити, що за проєктом рекультивації сміттєзвалища передбачено комплекс заходів спрямованих на зменшення засміченої території, покращення водно-повітряного режиму ґрунтів прилеглих ділянок, створення зони додаткового складування ТПВ, продовження терміну експлуатації сміттєзвалища. Щоб провести рекультивацію сміттєзвалища необхідно спочатку сміттєзвалище привести до норм експлуатації полігонів побутових відходів.

Використання полігону у с. Брониця визначено Стратегією поводження з відходами Львівської області до 2030 року (погоджена Львівської обласною радою) та проєктом Регіонального плану управління відходами до 2030 року у Львівській області.

На сьогодні на Дрогобиччині централізований вивіз побутового сміття на полігони здійснюють лише 47 населених пунктів, що становить трошки більше половини населених пунктів району. Це один з найнижчих показників охоплення централізованим вивезенням ТПВ у Львівській області. Тому проблема поводження з побутовими відходами для цього району стоїть особливо гостро.

 

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь