У Добромилі завершують реконструкцію очисних споруд

«Три роки тому, коли ми тільки розпочинали цей проект, ніхто навіть уявити не міг, що вже незабаром у Добромилі запрацюють нові очисні споруди. На сьогодні місто практично повністю каналізоване, а очисні споруди збудовані приблизно на 70%. Це унікальна подія для маленького містечка.», – ділиться враженнями Руслан Гречаник, директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, який відвідав будівництво.
За його словами, у 2017 році було розроблено проект і найбільшим питанням, яке виникло – було фінансування. Адже це непідйомні кошти для маленького містечка.
Департамент екології та природних ресурсів долучився до співфінансування, а Добромильська міська рада подала проект на програму PL-BY-UA 2014-2020 «Природа без кордонів – збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль та Загуж». У 2019 році за сприяння департаменту вдалося отримати «Субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів транскордонного співробітництв». Такий чином не тільки вдалося забезпечити фінансування в повному обсязі, а й зекономити кошти обласного бюджету.
На сьогодні реконструкцію очисних споруд у м. Добромиль Старосамбірського району здійснено приблизно на 70%. Уже оновлені очисні споруди зможуть приймати і переробляти до 200 кубометрів міських неочищених стоків на добу. Для запуску очисних споруд у Добромилі залишається закупити та налаштувати обладнання.
Важливість цього проекту важко недооцінити. Адже на сьогодні 4,5-тисячне місто практично зливає свої неочищені відходи життєдіяльності у річку. Очисні споруди у Добромилі будували у 80-х роках три місцеві заводи. Але проект так і не був запущений. Частина міста – це лікарня, школа і три багатоповерхівки були підключені до міських мереж, але ці відходи витікають в річку.
«Щороку у ґрунти та водойми потрапляють тони людських нечистот через неправильно облаштовані вигрібні ями та септики. За нашими даними централізованим водовідведенням в області охоплено лише 77,7 % міського населення, у селищах міського типу – 27,8 %, а у сільських населених пунктах лише 1,1 %. Звісно, в цих сумних масштабах Добромиль – це крапля в морі. Але це крапля чистої води, з якої, я сподіваюся, почнеться масштабне очищення Львівщини і її природніх ресурсів. Можу відзначити, що аналогічні проекти вже реалізуються у Червонограді та Східниці. Згодом будемо розповідати про здобутки у цих містах », – додав Руслан Гречаник.
Для довідки:
Проект «Реконструкція очисних споруд та каналізаційних мереж в
м. Добромиль Львівської області» експертиза від 26.06.2018р, вартість реконструкції становить 32457,794 тис. грн. Проектом передбачено модернізація існуючих очисних споруд продуктивністю 200м 3 /добу.
Проект фінансується в рамках програми PL-BY-UA 2014-2020- виділено
2220,5 тис. євро «Природа без кордонів – збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль та Загуж». У 2019 році по державній програмі «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів транскордонного співробітництв» виділено 5 млн грн, та співфінансування по програмі PL-BY-UA 4,8 млн грн. Виконавець робіт – ТОВ Житлоінвестбуд-ЛВ.
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь