Борщівник Сосновського: як з ним боротися навесні

Однією із перших рослин, яка проростає навесні є борщівник Сосновського. Він швидко розкидає своє велике листя, ще до появи інших трав, чим і затінює поверхню ґрунту, на якій після його заселення рослини інших видів більше не ростуть.
У зв’язку з несприятливими погодними умовами (низькими температурами, заморозками на поверхні ґрунту) вегетаційний період борщівника Сосновського тільки починається.
Оскільки, борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню.
Так, для боротьби з борщівником Сосновського, який тільки починає проростати, використовують метод зрізання лопатою основи борщівника на рівні близько 10 см нижче рівня ґрунту. Рідше застосовується хімічний метод боротьби (в основному раундапом). Першу обробку проводять коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей. Однак, необережне використання такого методу може призвести до ураження інших рослин, мікроорганізмів, комах, забруднення водойм.
Департамент екології та природних ресурсів закликає всіх небайдужих долучитися до боротьби з цим високоінвазійним видом-окупантом використовуючи безпечні методи боротьби та виводити її з своїх садів та полів.
Зазначаємо, що для зменшення негативного впливу борщівника на навколишнє природне середовище і здоров’я населення Львівщини видано розпорядження голови облдержадміністрації від 26.05.2017 № 450/0/5-17 «Про здійснення в області комплексних заходів щодо боротьби з борщівником Сосновського», завдяки якому у кожному районі області створено комісії з координації виконання заходів щодо боротьби з борщівником, а протягом 2019 року площа поширення рослини зменшилася на 150 га, у порівнянні з 2018 роком, завдяки поверненню земель знову у с/г вжиток.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь