Професору Кучерявому В.П. – сьогодні 81

Сьогодні, 1 квітня, свої уродини святкує учений-лісівник, дендролог, педагог, еколог, доктор сільськогосподарських наук, академік Лісівничої академії наук України, професор кафедри ландшафтної архітектури, садово-паркового господарства та урбоекології Національного лісотехнічного університету України, член Міжнародної федерації ландшафтних архітекторів (IFLA) – Володимир Панасович Кучерявий.

Колектив департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації щиро вітає Володимира Панасовича, та бажаємо доброго здоров’я, Божого благословення та многих літ!

Народився Володимир Панасович на Київщині 1 квітня 1939 р. у с.Дениси, що поблизу Переяслава, у родині вчителів. З 1950 р. проживав на Дрогобиччині, у с.Михайловичі Рудківського району.

У 1955 році вступив на навчання у Львівському лісотехнічному інституті. Темою дипломної роботи обрав «Проект Страдчанського лісопарку учлісгоспу ЛЛТІ».

1960 року направлений у Карпати, працював помічником лісничого на Старосамбірщині.

До наукової діяльності повернувся наприкінці 1960-х років, досліджував зелені зони міст. У 1973 році захистив кандидатську дисертацію, присвячену деревно-чагарниковій рослинності Львова. У 1970-ті роки з’являються перші книги науковця: «На зелених орбітах Львова», «Стрийський парк», «Кличуть околиці Львова».

Учений працював на посаді ректора у Львівському лісотехнічному інституті (1982—1993). Одночасно очолював кафедру лісівництва і озеленення, а згодом — екології, ландшафтної архітектури та садово-паркового господарства (з 1984 року). Першим в Україні розпочав підготовку спеціалістів зі спеціальностей «Прикладна екологія», «Садово-паркове господарство» та «Ландшафтна архітектура».

Тривалі наукові дослідження В.П. Кучерявого присвячені особливостям розвитку рослинності в умовах урбогенного та техногенного середовища, а також фітомеліоративній ролі рослинного покриву, які завершилися захистом у 1991 році докторської дисертації на тему «Урбоекологічні основи інтродукції та фітомеліорації (на прикладі міст Заходу України)».

Здійснені вченим фундаментальні дослідження знайшли відображення у більш як 300-х публікаціях, у тому числі 23-х монографіях, навчальних посібниках та підручниках.

Також професор Кучерявий В.П. є в числі українських науковців, які долучаються до обґрунтування доцільності створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду в межах України, зокрема, і ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовища Білогорща» площею 92,0 га в межах Львівської міської та Зимноводівської сільської рад, який створено рішенням Львівської обласної ради від 29.10.2019 № 907 «Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь