Сьогодні в рамках флешмобу до Всесвітнього Дня Землі розповімо про РЛП «Верхньодністровські Бескиди»

Нагадуємо, що до Всесвітнього Дня Землі серед установ природно-заповідного фонду відбувається ФЛЕШМОБ! Метою якого є ознайомити якомога більше людей з прекрасними куточками ПРИРОДИ України і можливо, скласти для себе маршрутну карту майбутніх подорожей «Мандруй Україною»!


Отже, сьогодні познайомимо Вас з Регіональним ландшафтним парком “Верхньодністровські Бескиди”, який розташований на Старосамбірщині, мальовничому краю Прикарпаття, Карпат і рівнинних просторів Сянсько-Дністровського межиріччя. Край пам’яток природи та нашої історії, край туристичних маршрутів.

Отже :
📌«Родзинка» парку – гора Магура-Лімнянська, що здіймається на 1022 м над рівнем моря. Стратегічний пункт у Карпатах під час Другої світової війни. На вершині гори – пам’ятник бійцям, що загинули під час бойових дій у серпні 1944 року. Туристичний маршрут «Магура-Лімнянська – перлина Старосамбірщини» сподобається тим, хто полюбляє АКТИВНИЙ, ПІШИЙ ТУРИЗМ..
📌Оровий хребет представлений найвищою вершиною г. Яворниська (800,5 м н.р.м.). На вершину веде стара серпантинна австрійська дорога, якою користувались ще до Першої світової війни. З Орового хребта відкриваються мальовничі краєвиди. Шанувальники ФОТОТУРІВ – вам сюди.
📌Західна Бойківщина — улюблене місце відпочинку Івана Франка. Він побував у багатьох селах та найчастіше у селі Мшанець. Саме з села Мшанець розпочалася наукова експедиція, організована Франком для різнобічного дослідження Бойківщини. У селі 28 років душпастирював український етнограф і фольклорист о. Зубрицький Михайло Іванович. Поціновувачі бойківського ФОЛЬКЛОРУ повинні відвідати цю місцину.
📌с. Головецько. Збереглася легенда про наїзд татар у 16 ст. (біля села є урочище «Підтатарин» зі стародавньою каплицею). За переказами, в цьому місці було побито татарський загін і визволено людей, яких татари гнали в неволю. Хрест на честь скасування панщини, студня Кузьміна, вихід на поверхню бутового каменю – все це можна побачити під час екскурсії. Туристичний, еколого-пізнавальний, краєзнавчий маршрут № 5018 стане у пригоді прихильникам ЕКСКУРСІЙНОГО ТУРИЗМУ.
📌с. Нанове. Колишнє бойківське село, що розташовувалося над потоком Стебник у підніжжі невисокої гори Висівня (383 м н.р.м.). У 1951 році згідно операції «Вісла» місцевих мешканців депортували на Східну Україну. Про гамір сільського життя свідчать тепер лиш залишки здичавілих садів, а також Каплиця Всіх Святих Українського Народу та напис на багатовіковій липі «Село Нанова репресоване». Цінувальникам НОСТАЛЬГІЧНОГО ТУРИЗМУ будуть цікаві також історії виселених сіл Смільниця, Мшанець та Смерічка.

 

А завданням флешмобу є:
1) описати 5 особливостей (природні, історико-культурні) установи ПЗФ;
2) прикріпити фото (до 10);
3) долучи до флешмобу три природоохоронні установи України.

МАНДРУЙТЕ УКРАЇНОЮ! Вікривайте світ навколо себе! ;)

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь