Водно-болотні угіддя та біорізноманіття

«Водно-болотні угіддя та біорізноманіття» – лозунг визначений секретаріатом Рамсарської конвенції для 2020 року з нагоди відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь. Відомо, що водно-болотні угіддя багаті різноманіттям та є середовищем існування для різноманіття видів рослин і тварин. Вважається, що близько 40 % світових популяцій рослин і тварин живуть і розмножуються саме у водно-болотних угіддях.
Зазначаємо, що кожного року 2 лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь.
Водно-болотні угіддя – це ресурс, який має велике економічне, культурне, наукове та рекреаційне значення, утрата якого б була б непоправною. Вони відіграють дуже важливу роль в екосистемі, оскільки є одним з найбільших джерел прісної води та природнім місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин, допомагають зменшити вплив повеней, продукують кисень та допомагають у боротьбі зі змінами клімату, тому заслуговують на охорону і збереження.
В межах Львівської області у Турківському районі у 2010 році виявлено верхове болото, яке знаходиться на території РЛП «Надсянський». Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 водно-болотному угіддю «Надсяння» надано статус водно-болотне угіддя міжнародного значення.
«Надсяння» – це рідкісне природне водно-болотне угіддя (ВБУ), що існує у біогеографічному регіоні Східні Карпати і відіграє суттєву роль у природному функціонуванні річкового басейну р.Сян. ВБУ є прикладом унікального верхового сфагнового болота, яке збереглося у непорушеному вигляді. Відноситься до типу улоговинних боліт лісового поясу. У межах території досліджень виявлено 11 видів рослин Червоної книги України (2009), зокрема Andromeda polifolia, Orchis palustris, Dactylorizha incarnatа, Drosera rotundifolia та інші.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь