«ЗЕЛЕНИЙ» ТАРИФ: ХТО ЗА, ХТО ПРОТИ?

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України спільно з Українським союзом промисловців і підприємців 15 лютого 2018 року провели круглий стіл “Використання твердих побутових відходів як джерела енергії для виробництва теплової та електричної енергії в Україні”.

На круглому столі організаторами наголошено на проблемах захоронення понад 93 % побутових відходів на сміттєзвалищах, на розрахунках економічних показників, на економії газу, які саме Україна зможе досягнути через використання енергії з побутових відходів. Зрозуміло, що організатори підтримують спалювання відходів, і зібралися для чергового просування законопроектів зстимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії.

На круглому столі представник Мінприроди озвучив позицію Міністерства щодо спалювання побутових відходів. Зокрема, було акцентовано увагу на те, що Мінприроди підтримує європейські підходи до поводження з відходами, які закладені уНаціональній стратегії управління відходами, а саме запобігання утворенню відходів, підготовка до повторного використання, перероблення, спалювання метану внаслідок анаеробного зброджування органічних відходів. РПР і ЕПЛ є солідарними з Мінприроди, вітаємо проєвропейську позицію профільного Міністерства.

Нагадаємо, що народні обранці вже вкотре роблять спроби голосувати за проект Закону№4835-Д«Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії». Цим законом підприємства, які спалюватимуть побутові відходи, мали б отримувати дотацію («зелений» тариф) від держави на виробництво електроенергії. На круглому столі РПР і ЕПЛ було наголошено, що Україна на сьогодні не впровадила вимоги Директиви 2010/75/ЄС «Про промислові викиди». Згідно цієї директиви держава щоквартально повинна б була здійснювати контроль за спалювальними установками, контролювати діоксини, фурани, важкі метали у викидах в атмосферу. На сьогодні жоден контролюючий орган в Україні не здійснює такого контролю. Вимоги європейського законодавства у сфері контролю та поводження з відходами не впроваджені, хоча Україною підписано Угоду про Асоціацію з ЄС.

Наприкінці минулого року керівник відділуПредставництва Європейського Союзу в УкраїніЖан Франсуа Море виступив проти «зеленого» тарифу на виробництво електроенергії від спалювання відходів1.Європейське екологічне бюро(EEB),яке об’єднує 140 експертів з 30 країн Європи та «Нуль відходів Європа» спільно звернулися до Голови Верховної Ради України, Міністра екології та природних ресурсів України з заявою незапроваджувати «зелений» тариф на виробництво електроенергії внаслідок спалювання відходів, оскільки такі зміни не сприятимуть виконанню Україною зобов’язання згідно додаткуXXXдо Угоди про асоціацію з ЄС та становитиме загрозу для довкілля і здоров’я2. Про позицію РПР та ЕЛЛ детальніше можна ознайомитися тут3.

На круглому столі нами надано пропозиції про використання метану з осаду очисних споруд та сміттєзвалищ для виробництва електроенергії. Саме, за допомогою державно-приватного партнерства доцільно реалізувати такі проекти в Україні.

Сподіваємося, що даний захід стане майданчиком для проєвропейських змін у нашій державі, впровадження європейського законодавства, передбаченого Угодою про асоціацію з ЄС, встановлення очисного обладнання на підприємствах, збільшення штрафних санкцій за забруднення, запровадження моніторингу і контролю за викидами в атмосферу. А бізнесу, який очікує «зелений» тариф на виробництво електроенергії від спалювання відходів потрібно подумати про те, що за ніякі гроші жодна людина не взмозі купити собі здоров’я.

Детальніше за посиланням:http://epl.org.ua/announces/zelenyj-taryf-hto-za-hto-proty/

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь