Збережімо первоцвіти! Створення ботанічного заказника «Малополіський шафран».

Територія в урочищі “Чорний ліс” є унікальною з огляду на те, що тут є найпівнічніша популяція шафрана Гейфеля в Україні. Шафран у цьому місці росте у зовсім не притаманних для нього умовах. Під загрозу зникнення ставлять цей вид браконьєри, які зривають ці квіти на продаж.

Щоб зберегти популяцію шафрана Гейфеля в урочищі «Чорний ліс», з’явилася ідея створити на цій території ботанічний заказник загальнодержавного значення. Після погодження Міністерством екології в департаменті екології та природних ресурсів розробляється проект створення заказника. Заказник плануються створити вже до кінця цього року. Попередньо його територія займатиме близько 500 га.

Створення заказника дасть можливість вживати додаткових заходів для збереження і захисту унікальних рослин. Зокрема, заборонять будь-які рубки у весняний, літній і осінній період, щоб не нищити трав’яний покрив. Рубки буде дозволено проводити тільки у зимовий період. Також будуть встановлені щити з повідомленнями про заборону зривати ці квіти і буде підсилено патрулювання лісового господарства».

Також пам’ятаймо, що за одну зірвану квітку Шафрану Гейфеля передбачений штраф у розмірі 62 грн, за вилучення з навколишнього природного середовища – від 340 до 850 і за торгівлю – від 1700 до 4250 грн.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь