Збережімо первоцвіти! На Сокальщині створять ботанічний заказник загальнодержавного значення «Малополіський шафран»

В урочищі «Чорний ліс» на території Великомостівської об’єднаної територіальної громади Сокальського району у Великомостівському лісництві ДП «Жовківське лісове господарство» (Львівська область) планується створити новий ботанічний заказник загальнодержавного значення «Малополіський шафран» орієнтовною площею 500 га. На цій території росте унікальний червонокнижний шафран Гейфеля.

Створення ботанічного заказника уже погоджено Сокальською районною радою, Міністерством екології та природних ресурсів України, департаментом екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

Після розробки проекту створення заказника матеріали будуть погоджені землевласниками та землекористувачами, органи державної влади та місцевого самоврядування, після чого подані у Мінприроди України для підготовки відповідного указу Президента України.

У разі створення заказника можна буде вживати додаткових заходів для збереження і захисту унікальних рослин, повідомив начальник управління охорони природних ресурсів та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Андрій Сенюк: «Зокрема, заборонять рубки у весняний, літній і осінній період, щоб не нищити трав’яний покрив. Також будуть встановлені щити з повідомленнями про заборону зривати ці квіти і буде підсилено патрулювання працівниками лісового господарства».

Слід зазначити, що за одну зірвану квітку Шафрану Гейфеля передбачений штраф у розмірі 62 грн, за вилучення з навколишнього природного середовища – від 340 до 850 і за торгівлю – від 1700 до 4250 грн.

Територія в урочищі «Чорний ліс», на якій росте шафран, – це унікальний природний феномен, розповіла професор кафедри ботаніки Львівського лісотехнічного університету Мирослава Сорока.

За її словами, це найпівнічніша популяція шафрану Гейфеля в Україні.

«Дослідження тут тривають давно. Шафран на цій території росте у зовсім не притаманних для нього умовах. Тут йому вдається зростати у високій вологості. Окрім того, вологі підтипи широколистяних лісів не відповідають екологічним вимогам шафрану, саме тому у цьому місці утворився своєрідний ботанічний феномен високої наукової та естетичної цінності», – підкреслила науковець.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь