Збереження водно-болотних угідь – запорука чистої води

Львівщина часто потерпає від загорання торфовищ. Масові пожежі можуть виникати в спеку та під час посух, від ударів блискавки, необережного поводження з вогнем, особливо під час спалювання сухої рослинності.

Торфові родовища за останні 30–40 років на території Львівської області значно змінили свій первісний вигляд. У природному стані їх практично не залишилось. Вони були осушені, або частина з них використана для добування торфу. Торфовища, що знаходяться у долинах рік пересихають, що в посушливі літні місяці призводить до самозагорання, ще більше знищуючи природні системи. З кожним роком збільшуються площі ушкодження, що має негативний транскордонний ефект.

З огляду на це департамент екології та природних ресурсів Львівської обласної адміністрації підготував проєкт «Збереження та збалансоване використання торфовищ. Оздоровлення та збереження водно-болотних угідь в долинах рік Солокія та Рата», який охоплює північну частину Львівщини. Ліві притоки Західного Бугу: Рата та Солокія протікають рівнинною частиною та формують зону водно-болотних угідь, а їх розташування у прикордонній зоні з республікою Польща створює важливий елемент міжнародної екосистеми лучно-болотної флори та фауни. Реконструювавши технічно зношені меліоративні системи (збудовані у 1969 році) ми можемо використати для підтримання гідрологічного режиму даних територій, оздоровлення та збереження водно-болотних угідь, шляхом впровадження заходів щодо збереження водно-болотних угідь, посилення їх водозахисної та водорегулюючої здатності, ренатуралізації та поліпшення охорони природних комплексів річок, лучних, водно-болотних та інших природних ландшафтів.

«Мінекоенерго, ПРООН та Глобальним екологічним Фондом, в рамках державної екологічної стратегії напрацьовано проєкт з раціонального землекористування та відновлення земель, зокрема щодо боротьби з осушенням торфовищ на півночі України. Ми запропонували включити до переліку територій проєкту північний регіон Львівської області в долинах рік Солокія та Рата як окремий сегмент до проекту з раціонального землекористування та відновлення земель, зокрема щодо боротьби з осушенням торфовищ», – зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

Хочемо висловити щиру подяку Міністрові енергетики та захисту довкілля України Олексію Оржелю за підтримку та інтерес до Львівщини, яка є важливим транскордонним регіоном, що завжди активно бере участь і міжнародній співпраці та залученні коштів міжнародної технічної допомоги.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь