Збереження та відновлення популяції зубра європейського

За результатами моніторингу, обліку та спостережень за популяцією на початку 2018 року на території області нараховується 84 особини зубра, а саме в НПП «Сколівські Бескиди» – 33 та в ДП «Мисливське господарство «Стир» – 51, що на 9 голів більше ніж у 2016 році. Ці дані свідчать, що протягом останніх років чисельність зубра на території області зростає.

Чисельність зубра в межах України становить близько 250 особин.

На Україні зубр опинився під загрозою зникнення не в силу природних причин пов’язаних з його біологією чи наявністю місць придатних для існування, але в силу відсутності уваги держави, варварського неконтрольованого браконьєрства та комерційного відстрілу.

Відтворення популяції зубра потребує спеціальних заходів з охорони та відтворення на території області, насамперед, це заходи щодо збільшення кормової бази, заготівля кормів та підгодівля особин, покращення кормових місць шляхом створення кормових полів.

Важливу роль у відтворенні виду відіграє фактор підгодівлі в осінньо-зимовий період. Якщо у весняно-літній період тваринам вистачає природних кормів, то в зимовий період, особливо багатосніжний, виникає нестача кормів. Підтримка тварин у підгодівлі, саме в цей період є позитивним фактором для забезпечення нормальної життєздатності зубрів.

Довідково: Зубр занесений у Червону книгу України, цевеличезний бик, довжина тіла якого становить більш ніж 3 м, в плечах до двох метрів, маса до 1 т. Голова опущена, з вираженою «бородою» і двома відносно невеликими рогами. Традиційно вид, що колись здійснював величезні міграції, зараз веде осілий спосіб життя. Тримається невеликими сім’ями або стадами (до 50 особин). Старі самці живуть поодинці, пристають до гурту лише під час гону. Живиться травою, листям, пагонами і гілками дерев та чагарників, корою, а також добре їсть сіно.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь