Збереження біорізноманіття

Україна керується вимогами схваленої в 1995 році Всеєвропейської стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття. Низка положень цієї стратегії покладена в основу Концепції збереження біологічного та ландшафтного різноманіття України, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України 12 травня 1997 року. Ряд питань охорони природних середовищ існування регулюється Земельним, Лісовим і Водним кодексами, а також Кодексом України про надра. Законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про природно-заповідний фонд України», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ».

На регіональному рівні з ініціативи держуправління в частині збереження популяцій тварин і рослин, як основи біорізноманіття, занесених до Червоної книги України, на території Львівської області на протязі 2003-2009 років розроблено заходи щодо охорони рідкісних та зникаючих видів рослин, що зростають на території Львівської області, в т.ч. затверджено Список видів рослин, занесених до ЧКУ (108 видів), а також затверджено Перелік регіонально-рідкісних видів рослин, які не занесені до ЧКУ і потребують охорони в межах Львівської області (259 видів) та, відповідно, затверджено Положення про них (рішення Львівської обласної ради №193 від 02.12.2003 р.), також затверджено Список видів тварин, занесених до Червоної книги України, які поширені на території Львівської області і підлягають особливій охороні, Список регіонально рідкісних видів тварин, що не занесені до Червоної книги України і потребують охорони в межах Львівської області (рішення Львівської обласної ради №342 від 13.06.2007).

Разом з тим, слід зауважити, що майже 65 % всієї площі ПЗФ області знаходиться на території лісового фонду, отже, в природних комплексах, що перебувають під особливою охороною держави. Тут переважають лісові формації та угрупування і значно нижчий відсоток лучних, лучно-степових, лучно-болотних, водно-болотних формацій.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь