Яворівському національному природному парку – 19 років

Колектив департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації вітає працівників Яворівського національного природного парку з 19 річчям від Дня створення Парку.

Яворівський НПП є однією з провідних природоохоронних, рекреаційних, культурно-освітніх, науково-дослідних установ природно-заповідного фонду України. Усі досягнення парку стали можливими завдяки наполегливій, щоденній, нелегкій роботі всіх працівників Парку.

Бажаємо успіху, нових досягнень, звершень задуманих планів. Нехай у Вашому колективі завжди панує злагода, взаєморозуміння і творча атмосфера!

Довідково:

4 липня 1998 року Указом Президента України утворений Яворівський НПП загальною площею 7078,6 гектарів, із яких 2885,5 га – постійного користування.

Яворівський НПП, як структурний підрозділ Міністерства екології та природних ресурсів України є установою загальнодержавного значення. У парку сформовано колектив спеціалістів та науковців, які своєю щоденною працею забезпечують виконання основних завдань, визначених діючим законодавством щодо ведення природоохоронної, науково-дослідної, рекреаційної, туристичної, а також екопросвітницької діяльності.

Основна мета створення парку – збереження, відтворення та раціональне використання типових та унікальних лісостепових ландшафтів, інших природних комплексів Розточчя, які мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення.

Лісові екосистеми Яворівського НПП на площі 1030 га (заповідна зона) – екологічне ядро, яке забезпечує збереження природних популяцій багатьох рідкісних та зникаючих видів флори та фауни. Адже саме тут виявлено 21 вид судинних рослин, 51 вид хребетних тварин, занесених до Червоної книги України.

З метою їх охорони, збереження та відтворення виконуються практичні заходи з використанням досвіду польських партнерів, присікаються факти порушення режиму заповідання. Тому не випадково на території парку щорічно фіксуються нові місця росту рідкісних видів рослин та місця зустрічі тварин.

Яворівський НПП став середовищем для проведення лісівничих, зоологічних, ботанічних досліджень не тільки українських, а й науковців, аспірантів із Польщі, Німеччини, Англії, Ірландії, Шотландії, Узбекистану, Бангладешу, Конго, Гани. Зібрані матеріали наукових спостережень використовуються у практичній роботі щодо охорони і збереження біорізноманіття, формування природоохоронних рекомендацій, а також Літопису природи.

Рекреаційна та туристична діяльність тісно пов’язана із раціональним використанням природних ресурсів для надання рекреаційних послуг на рекреаційно-відпочинкових осередках «Верещиця», «Лелехівка», «Оселя Розточчя». Крім цього, у парку функціонує ще 4 комплексних автобусно-пішохідних маршрути, 6 пішохідних еколого-пізнавальних стежок, а також облаштовані місця масового відпочинку туристів: літні відпочинкові навіси, мангали, місця для розведення вогнищ. На водоймах створені умови для аматорської риболовлі, облаштовано пляж, є можливість користування плавзасобами. Через територію парку прокладена міжнародна популярна велотраса «Центральний велосипедний маршрут Розточчя», що бере свій початок в польському містечку Краснік і закінчується у передмісті Львова – Брюховичах.

Яворівський НПП успішно розвиває сімейний, подієвий туризм. Отримує підтримку у відвідувачів проект «У гостях в пасічника», привабливою атракцією є і Центр розведення та збереження нащадків диких коней тарпанів.

Завдяки активній міжнародній співпраці парку реалізовано проекти із створення Біосферного резервату «Розточчя» під егідою ЮНЕСКО.

Сьогодні Яворівський НПП є ще і центром екологічної освіти та культури в регіоні Розточчя. Природоохоронні, екопросвітницькі, масові заходи спрямовані на прищеплення любові до природи, формування екологічної культури, навичок і вмінь діяльності у природному середовищі.

Так, перебувати у Яворівському національному природному парку завжди цікаво та пізнавально. Це максимум вражень, мінімум затрат та неймовірні емоції серед природи Розточанського краю.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь