Як поводитись при зустрічі з дикими тваринами у лісі

Збираючись до лісу на прогулянку або ж просто відпочиваючи в мальовничому «глухому» куточку природи, необхідно пам’ятати те, що в цих місцях можна раптово зустріти дикого звіра. Найголовніше – завжди бути готовим до зустрічі.

Відзначимо, що дикі тварини, що живуть сьогодні в наших лісах, не розглядають людину як об’єкт свого полювання і просто так, без причини, ніколи на нього не нападають. Це може відбутися тільки в тому випадку, якщо люди самі спровокують звіра своїми неправильними діями. Переважна більшість диких тварин уникають зустрічі з людиною.

Проте поведінка багатьох тварин істотно змінюється в певних умовах. Більшість тварин небезпечні в період шлюбного сезону, під час полювання, коли вони поранені, коли захищають своїх дитинчат, будучи захопленими у видобутку і при самозахисті. Будь-який вид диких тварин воліє певні місця проживання, які бажано знати. При плануванні виходу на природу краще намагатися уникати таких місць.

Під час походу необхідно бути спостережливим і обережним, намагатися своєчасно виявити присутність небезпечних диких тварин в цьому районі. Присутність тварин можна визначити по їхніх слідах на грунті, обдертою корі дерев, наявності посліду (послід – це кал тварин), місцям годівлі або залишкам видобутку. Помітивши подібні сліди, необхідно підвищити пильність.

Треба пам’ятати, що тварини намагаються уникнути небезпеки і йдуть від неї. Тому, просуваючись по лісі, іноді варто давати знати про свою присутність, голосно розмовляючи, перегукуючись, як би попереджаючи тварин і даючи їм можливість піти.

У лісі небажана зустріч зі стадом кабанів, які знаходяться на годівлі. Визначити таке місце можна по шуму, який видають кабани. У лісі, слідуючи за маршрутом, необхідно уникати звірячих стежок, важкопрохідних, зарослих чагарником ділянок лісу.

При русі по маршруту взимку (наприклад, в лижному поході) можна вийти на вовчу територію, що можна визначити за вовчими слідах на снігу. У цьому випадку необхідно триматися купчасто, пам’ятаючи, що вдень вовки побояться напасти на групу людей.

При виявленні на маршруті сліду ведмедя-шатуна доцільно якомога швидше піти з небезпечної території і краще повернутися назад.

Збираючись до лісу, пам’ятайте – це будинок для тварин і вести себе там потрібно дуже обережно!


0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь