Відбулася науково-технічна рада національного природного парку «Сколівські Бескиди»

Представники департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації 3 листопада 2017 року взяли участь у засіданні науково-технічної ради національного природного парку «Сколівські Бескиди».

У роботі ради брали участь представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці, представники природоохоронних установ Львівської області та громадськість.

На засіданні науково-технічної ради адміністрація парку інформувала членів науково-технічної ради про результати науково-дослідних, еколого-просвітницьких та природоохоронних заходів, проведених у 2017 році та окреслила плани на 2018 рік.

Природоохоронною установою успішно реалізовуються 10 природоохоронних програм щодо охорони, відтворення та відновлення популяцій рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин, рекреації та дослідження старовікових насаджень парку.

За результатами реалізації програми реінтродукції бізона європейського (зубра), у 2017 році популяція поповнилася 5 особинами і становить на сьогодні 35 осіб. На території парку налічується 27 особин ведмедя бурого. Вид занесений до Червоної Книги України, за міжнародним законодавством – до Червоного списку МСОП, CITES, охороняється Бернською конвенцією.

Завдяки проведеним протягом 2017 року науковим дослідженням у рамках реалізації проекту «Збереження Карпатських пралісів», який впроваджується за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина), на території національного природного парку «Сколівські Бескиди» обліковано 1648 га унікальних ділянок старовікових буково-ялицевих лісів та 37 га пралісів (вік 130-190 років, часом до 250 років).

До кінця року планується видання монографії «Ліки на городі і в природі».

Члени науково-технічної ради обговорили вищезазначені питання та надали практичні рекомендації щодо виконання у 2018 році основних завдань, які покладаються на національний парк – наукові дослідження, природоохоронна, рекреаційна та еколого-просвітницька діяльністі.

В процесі роботи також сформовано оновлений склад науково-технічної ради, в тому числі підтримано включення до ради начальника управління охорони природних ресурсів та моніторингу департаменту екології та природних ресурсів Сенюка Андрія Івановича.

Довідка:

Національний природний парк “Сколівські Бескиди” створено Указом Президента України від 11 лютого 1999 року № 157 з метою збереження, відтворення і раціонального використання ландшафтів західної частини Українських Карпат з типовими та унікальними природними комплексами, що мають важливе природоохоронне, екологічне, естетичне, освітнє та рекреаційне значення.

Парк створено у басейнах р. Стрий та її притоки р. Опір на площі 35261,0 га, з яких 24639,3 га передано парку у постійне користування.

Це найбільший за площею об’єкт природно-заповідного фонду Львівщини.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь