В Україні запровадять 30 екологічних індикаторів

У Національній стратегії екологічної політики до 2030 року закладені ключові показники ефективності для України.
Про це міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив в парламенті під час ухвалення законопроекту «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року».

«Проект Стратегії, передбачає введення близько 30 чітких вимірювальних індикаторів, на які Мінприроди орієнтуватиметься, реалізуючи державну екологічну політику», – сказав Остап Семерак.

Міністр підкреслив, що запропоновані індикатори – результат багатомісячної роботи десятків експертів, у тому числі в рамках процесу визначення національних індикаторів

«Документ визначає 5 стратегічних цілей для України, які стосуються поширення екологічної освіти, врахування екологічних норм під час прийняття рішень щодо соціально-економічного розвитку України, зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров’я громадян і розвитку державної системи природоохоронного управління»,- сказав Остап Семерак.

За словами Міністра, з впровадженням Стратегії Україна отримає сучасні системи моніторингу, ринкові механізми для озеленення економіки, а також зменшення викидів парникових газів і скорочення викидів від стаціонарних джерел забруднення на 15% порівняно із 2015 роком. Адже кожен показник оцінки реалізації нової екологічної політики є не лише індикатором моніторингу її виконання, але й визначає цільові значення на 2020, 2025 та 2030 роки.

Наприклад, Стратегія містить Індекс екологічної ефективності (Environmental Performance Index), який стосується глобальних процесів збереження довкілля та досягнення сталого розвитку.

Нагадаємо, що Стратегію державної екологічної політики України до 2030 року було розроблено Мінприроди за технічної допомоги ЄС, ряду фахівців з міжнародних та українських організацій. Крім того, Стратегія пройшла широке громадське обговорення.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь