Участь громадськості в проведенні оцінки впливу на довкілля є обов‘язковою

В Україні вже відбулися перші громадські слухання, передбачені процедурою ОВД. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, коментуючи роботу Єдиного реєстру оцінки впливу на довкілля, який запрацював в Україні наприкінці 2017 року.

Він зазначив, що відсутність на даному етапі затвердженого розміру плати за громадське обговорення в процесі ОВД не скасовує функцій держави щодо забезпечення громадського обговорення в процесі оцінки впливу на довкілля.

«Багато інсинуацій навколо ОВД, буцімто громадські слухання не проводитимуться, доки не буде затверджено плату за їх проведення. Це не відповідає дійсності. Допоки цей момент не буде врегульовано належним чином, організаторами громадських слухань є органи державної влади, що здійснюють ОВД. Варіантів два:або Мінприроди, або департаментом екології ОДА. Ми маємо результати проведених перших трьох громадських слухань, наприклад, у Івано-Франківській області», – пояснив Остап Семерак,

Нагадаємо, 18 грудня 2017 року набрав чинності ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля». Він запровадив нову систему оцінки впливу на довкілля, яка дозволяє громадськості з ранніх стадій брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження переліку заходів, які зменшуватимуть вплив на довкілля такої діяльності.

ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля» передбачає, що з метою зменшеннянавантаження на органи державної владиорганізатором громадських слухань може бути приватна чи юридична особа, яка визначається на конкурсній основі.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь