У Мінприроди триває робота над створенням в Україні сучасної системи надрокористування

Міністерство екології та природних ресурсів України продовжує напрацьовувати законодавчі механізми, які б дозволили привести національне законодавство сфери надрокористування у відповідність до права ЄС . Про це під час одноденного Семінару з питань систем використання надр в ЄС та Україні, який відбувся при Мінприроди, сказав заступник Міністра екології та природних ресурсів України із питань євроінтеграції Микола Кузьо.

Відповідно до Угоди про асоціацію Україна має реформувати систему надрокористування та зробити цей ринок прозорим із дотриманням політики дерегуляції, забезпеченням рівного доступу та врахуванням нової процедури оцінки впливу на довкілля.

«Для залучення у галузь інвесторів важливо створити сучасну систему із відкритою геологічною інформацією та прозору систему доступу до надр” – сказав Микола Кузьо.

Водночас голова секції “Енергетика, транспорт та довкілля” Представництва ЄС в Україні Йоганнес Баур відзначив успіхи України у імплементації природоохоронного законодавства, однак підкреслив необхідність зосередити зусилля на впровадженні вже прийнятих законів у дію.

Консультанти ЄС Нікос Цакалідіс та Дмитро Защихін презентували аналітичну доповідь щодо найкращих прикладів регулювання галузі надрокористування серед країн ЄС та ЄЕС, а також огляд існуючого українського законодавства та можливостей для його вдосконалення.

«Європейське законодавство у галузі надрокористування будується на принципі недискримінації учасників, які претендують на отримання дозволу. При визначенні переможця конкурсу або аукціону враховуються не тільки цінові, але й технологічні та екологічні критерії. Врахування екологічних ризиків, пов’язаних із користуванням надрами, закладається ще на рівні планування діяльності» – прокоментувала експерт з адаптації законодавства у реформі надрокористування Команди підтримки реформ Ольга Полуніна.

джерело: https://menr.gov.ua/news/32414.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь