Тривають жнива – пильнуй поля від підпалів

В області триває жнивна кампанія, через малу свідомість людей та масове спалювання стерні та соломи виникає можливість після збору врожаю зануритися у суцільні димові завіси вздовж полів.

За результатами досліджень при спалюванні соломи та пожнивних решток в умовах низької вологості ґрунту згоряє не лише рослинна органіка, а й гумус – найбільш родючий поверхневий шар ґрунту, внаслідок чого знижується його мікробіологічна активність. При спалюванні стерні озимої пшениці на одному гектарі знищується така кількість органічної речовини, яку можна компенсувати лише внесенням 40 т/га гною. При спалюванні 40-50 ц стерні і соломи з гектара втрачається до 20-25 кг азоту і 1500 -1700 кг вуглецю, різко погіршуються водно фізичні властивості ґрунту. Встановлено, що солома згорає на одному квадратному метрі за 30-40 °С, при цьому температура на поверхні ґрунту під час горіння може досягати 360 °С, на глибині 5 см – близько 50 °С. Вигорання органічної речовини ґрунту відбувається в шарі 0 –5 см, а втрати води – в шарі 0-10 см. Це, без сумніву, негативно позначається на родючості ґрунту, оскільки на утворення 1 см його родючого шару необхідно близько 100 років.

Варто знати, що при спалюванні сухої рослинності та її залишків знищуються безхребетні тварини, які знаходять там своє укриття. Багато видів птахів влаштовують гнізда на землі, через що теж потерпають від випалювання сухої рослинності та її залишків. Знищується насіння, пошкоджуються кора та гілки рослин, які ростуть поруч з місцем спалювання.

Але найголовніше – спалювання сухої рослинності призводить до некерованих надзвичайних ситуацій виникає небезпека лісових і торф’яних пожеж, що може привести до займання будинків, машин, ліній електропередач, газопроводів з фатальними наслідками.

За інформацією Департаменту з питань цивільного захисту з початку року зафіксовано більше 645 пожеж у природному середовищі площею 147,4638 га, з яких 141,7040 га сухостої. Найбільше пожеж зафіксовано у Пустомитівському (98),
Жовківському (62) районах та м. Львів (73).

Працівниками державної екологічної інспекції у Львівській області винесено 167 постанов та накладено штрафів загальною сумою 29393,0 грн згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах, знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі та самовільне випалювання рослинності або її залишків).

Слід пам’ятати, що кожен акт підпалу – це злочин проти природи.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь