«Торфовище Білогорща» – тепер заповідний об’єкт

Депутати Львівської обласної ради 29 жовтня 2019 під час засідання чергової сесії обласної ради одноголосно прийняли рішення «Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» площею 92,0 га в межах Львівської міської ради та Зимноводівської сільської ради.

Робота над створенням заказника розпочалася з ініціативи мешканців Львова (Білогорща, Рясне, Левандівка), які скерували на розгляд Міністерства екології та природних ресурсів України та Львівської обласної державної адміністрації відповідні клопотання у грудні 2016 року.

Ландшафтний заказник місцевого значення «Торфовище Білогорща» створено з метою збереження унікальних торфово-болотних комплексів на головному європейському вододілі з найглибшим у регіоні заляганням покладів торф, з високим біотичним різноманіттям підтвердженим наявністю оселищ 42 раритетних видів рослин та 25 раритетних видів тварин. Серед унікальних тварин, занесених до Червоної книги, тут живуть білозубки, кажани-ушани, нетопири, соні горішкові, горностаї, тхори тощо. Ландшафтні комплекси торфовища виконують важливу санітарну-екологічну роль у перевантаженні транспортних магістралями і промисловими підприємствами західній околиці міста Львова.

Надзвичайно важливим є той факт, що під створення заказника використано і Єдину систему місцевих петицій. Електронна петиція «Про необхідність створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща», що ініційована Наталією Кузьмою, набрала необхідну кількість голосів та підтримана Львівською міською радою (ухвала сесії від 23.03.2017 № 171).

Керівником проекту щодо створення заповідного об’єкту виступила Оксана Марискевич, к.б.н., старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, також дослідження цієї територій свого часу проводили провідні науковці області – Мельник А.В., Шушняк В.М., Кагало О.О., Савка Г.С., Сорока М.І., Башта Т.-А.В., Зінько Ю.В., Кузярін О.Т., Шубер П.М., Різун В.Б., Кучерявий В.П., Канарський Ю.В. та інші.

Варто зазначити, що сесія Львівської міської ради у лютому 2019 року погодила створення заповідного об’єкта, за це рішення проголосувало 48 міських обранців. Згідно ухвали, Львівською міською радою надано згоду на створення ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» на території Львівської міської ради площею 58,8 га за рахунок земель м. Львова, що не надані у власність або користування. Сесією Зимноводівської сільської ради рішенням 28 травня 2019 року № 260 також погоджено створення об’єкта природно-заповідного фонду, ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білгорища» на території сільської ради площею 33,2 га за рахунок земель запасу, що не надані у власність або користування.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь