СТВОРЕННЯ СИСТЕМИ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ В УКРАЇНІ

Майбутнє громад формується урядом шляхом визначення стратегій розвитку на національному та регіональному рівнях. Державні плани, програми та законодавство (документи державного планування) створюють основу для майбутніх рішень у таких сферах, як сільське господарство, енергетика, промисловість, транспорт, регіональний розвиток, землекористування, управління відходами або управління водними ресурсами. Зокрема, вони значним чином впливають на життя пересічних громадян. Саме тому, вкрай важливо, щоб у документах державного планування враховувався рівень впливу на здоров’я населення та довкілля. Для забезпечення врахування цих факторів запроваджують інструмент планування, такий як стратегічна екологічна оцінка (СЕО).

Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) та Оцінка впливу на довкілля (ОВД) були представлені в рамках Програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства ЄС» (EAP GREEN) як інструменти для інтеграції цілей зеленої економіки та інших питань сталого розвитку у прийнятті стратегічних та проектних рішень, для забезпечення врахування всіх екологічних та інших факторів впливу на довкілля та здоров’я на етапі проектування.

З 2013 року ЄЕК ООН в рамках програми EAP GREEN підтримує Україну у розробці національної системи СЕО та ОВД, зокрема стосовно перегляду існуючої національної регуляторної та законодавчої бази, розробки законопроектів, нарощування потенціалу по СЕО/ ОВД.

Протягом 2015-2017 років в Україні було реалізовано ряд пілотних проектів з СЕО та ОВД, проведено тренінги та семінари для представників органів державної влади, розроблено рекомендації щодо інституційної бази для СЕО / ОВД. За цей час був прийнятий і вступив в дію Закон України про оцінку впливу на довкілля. На розгляді Верховної Ради України у повторному другому читанні перебуває доопрацьований проект Закону України про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 6106 від 21.02.2017 р.).

25 січня 2018 року, в місті Києві відбувся Заключний захід компоненту з СЕО та ОВД «Система екологічної оцінки в Україні: переваги та шляхи розвитку», організований ЄЕК ООН у співпраці з Мінприроди України в рамках фінансованої ЄС Програми EaP GREEN. Організаційно-технічне забезпечення здійснювала громадська організація «Інститут законотворчості та інформаційних технологій» (Україна).

Мета заключного заходу – представлення результатів, що стосуються СЕО та ОВД, досягнутих в рамках Програми EAP GREEN, обговорення пріоритетів та потреб щодо подальшого розвитку системи СЕО та ОВД в Україні. Участь у ньому взяли понад 40 спеціалістів секторів стратегічного планування, економічного розвитку та юридичних служб ЦОВВ – профільних міністерств та державних агентств, Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління, міжнародні експерти.

Модератором заходу виступив Микола Кузьо, заступник Міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції. З презентаціями виступили: Наталія Трофименко, заступник директора Департаменту стратегії та європейської інтеграції, Олена Крамаренко, заступник директора-начальник Управління оцінки впливу на довкілля, координатор проекту ЄЕК ООН Мартін Смутний, консультанти ЄЕК ООН Метью Кашмор і Майя Гачечиладзе-Божеску.

Представники органів виконавчої влади висловили свої пропозиції щодо шляхів подолання проблем, пов’язаних з впровадженням СЕО та ОВД в Україні, необхідних заходів для нарощування потенціалу і функціонування СЕО та ОВД як стандартного інструменту.

Підводячи підсумки, Микола Кузьо наголосив, що Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку» – це хороший інструмент належного планування, який сприятиме досягненню цілей сталого розвитку та «зеленому зростанню».

Детальніше за посиланням:https://menr.gov.ua/news/32088.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь