Спалювання стерні – небезпечне для навколишнього середовища і не тільки!

Після завершення збирання зернових культур, спостерігаються непоодинокі випадки спалювання стерні, сухої природної рослинності, соломи. Це призводить до забруднення атмосферного повітря, знищення біорізноманіття, тваринного світу.

Сільгосппідприємства та приватні особи, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. Мало хто замислюється, на жаль, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. При спалюванні стерні, соломи і поживних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом зі стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни.

У 90% випадків причина виникнення пожеж – людина, яка необережно поводиться із вогнем, не звертає уваги на необхідність суворого дотримання правил протипожежної безпеки.

Департамент екології та природних ресурсів звертає увагу на те, що за самовільне спалювання сухої рослинності чи її залишків до порушників природоохоронного законодавства застосовуються заходи адміністративного впливу. Кодексом про адміністративні правопорушення України (ст. 77-1) передбачено штрафні санкції: громадянам – від 170 до 340 грн.; посадовим особам – від 850 до 1190 грн. За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.

Пам’ятаймо, з вогнем не можна жартувати!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь