Скоро запуск пілотного проекту екоконтролю і моніторингу «Зелена варта»

Днями заступник Міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко провів нараду щодо пілотного запуску проекту екологічного контролю і моніторингу «Зелена варта».

Назустрічібули присутні представники міжнародної організації шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» та офісу підтримки реформ при Мінприроди, Голова Асоціації об’єднаних територіальних громад України, представники об’єднаних громад з Львівської, Житомирської та Харківської областей.

На зустрічі присутні обговорили функції «Зеленої варти» для забезпечення екологічного виховання, просвітницьких функцій, контролю за раціональним природокористуванням, дотриманням екологічного законодавства таекологічного моніторингу.

– Ми пропонуємо в рамках децентралізації в якості пілоту запустити проект «Зелена варта», який може стати ефективним інструментом для місцевих громад, щоб покращувати екологічний стан довкілля. Проект зможе надавати допомогу як з організаційними питаннями, так і з матеріальним забезпеченням, –сказав Василь Полуйко.

Також мова йшла про нормативно-правові засади організації «Зеленої варти» в контексті децентралізації та в процесі реформування системиекологічного контролюта моніторингу та залучення донорського фінансування.

– Ідея проекту: важко вимагати від людей змін, якщо для цього не створені передумови. Треба спочатку створити на місцях інфраструктуру, а потім вимагати від населення дотримання правил і за порушення накладати штраф. Тоді «Зелена варта» запрацюєна повну потужність, –повідомив Василь Полуйко.

За результатами наради були напрацьовані пропозиції щодо реалізації пілотного проекту створення «Зеленої варти» на базі декількох об’єднаних територіальних громад. Зі свого боку спеціалісти Мінприроди можуть допомогти сформулювати екологічні проблеми на місцях і спланувати правильні заходи, разом організувати контроль, підготувати інспекторів і оцінити ефективність загальної роботи.

Джерело:https://menr.gov.ua/news/32120.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь