Розточчя – унікальний куточок Львівщини

Край Розточчя – мальовничий та водночас унікальний куточок Львівщини, який вирізняється серед височин Західної України широким спектром природних і культурних атракцій.

Розточчя простягається від Львова в північно-західному напрямку на 60 км до західного кордону і територієюПольщі ще 120 км. Це своєрідний зелений містміж двома державами, що з’єднує Західну Україну і Східну Польщу.

Природничу специфіку української частини височини складають: розміщення на Головному Європейському вододілі, контрастність і різноманітність структурно-денудаційного рельєфу, значна потужність неогенових піщано-вапнякових відкладів та специфічне поєднання лісової, лучно-болотної, водної і лучно-степової рослинності, а також наявність рідкісних представників флори і фауни характерних для Полісся, Поділля і Карпат.

Унікальність природи регіону зумовила високий ступінь його заповідності (26%) та широкий спектр заповідних категорій: пам’ятки природи, заповідні урочища, заказники, регіональні ландшафтні парки, національний природний парк та природний заповідник.

Розточанський край переважно вкритий лісами та порізаний ярами й долинами струмків і рік. Тут є чудові панорамні ландшафти, якими можна милуватися безкінечно.

Одночасно Українське Розточчя добре репрезентує риси етнічного пограниччя між поляками і українцями. Баготонаціональна історико-культурна спадщина регіону представлена унікальними архітектурно-урбаністичними комплексними, сакральними об’єктами, замками і палацами, кладовищами та окремими пам’ятками визначних історичних подій. У межах регіону статус культурної спадщини ЮНЕСКО має архітектурний комплекс центральної частини міста Львова, під охороною держави перебувають комплекс історико-архітектурного заповідника у місті Жовкві та близько 2,3 тисячі історико-культурних об’єктів в регіоні.

Багатство природничої та історико-культурної спадщини Українського Розточчя є вагомою підставою для впровадження заходів з її збереження, охорони та використання в освітній та туристичній діяльності.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь