Розпочав роботу проект «Екосистемна адаптація до кліматичних змін та стійкий регіональний розвиток через підвищення компетентності українських біосферних резерватів»

В Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулася зустріч з нагоди початку роботи проекту «Екосистемна адаптація до кліматичних змін та стійкий регіональний розвиток через підвищення компетентності українських біосферних резерватів»

Проект спільно розробила та реалізує група експертів з Фонду Міхаеля Зуккова (Грайсфальд, Німеччина) та Центру еконіки та управління екосистемами при Університеті сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина) і буде впроваджуватися протягом трьох років.

Нагадаємо, сьогодні зміни клімату та їхні негативні наслідки ставлять під загрозу стабільність екосистем та їх функцій, впливаючи таким чином на добробут та здоров’я людей. Прикладами такого впливу є зниження рівня підземних вод, загроза ерозії ґрунтів і підтоплення територій, а також погіршення «здоров’я» лісових екосистем і навіть відмирання цілих лісів. Вдзначимо, що функції екосистем з утримання води та охолодження тут відіграють вирішальну роль.

Саме з метою зменшення наслідків зміни клімату вчені розробили концепцію екосистемної адаптації до зміни клімату, що відповідає принципам природи. Проект має на меті як закріпити цю концепцію в українському законодавстві, так і продемонструвати її на практиці.

«Проект має на меті інтеграцію підходу екосистемної адаптації до національного і регіонального планування та впровадження відповідних заходів. Для цього ми співпрацюємо з біосферними заповідниками як типовими територіями для сталого розвитку, визнаними ЮНЕСКО. У трьох біосферних резерватах – Розточчя, Західне Полісся та Деснянський буде апробовано новий тип спільного та адаптивного управління територією. Серед іншого, проект має поінформувати місцеве населення про зміну клімату, його вплив і підтримати населення у розробці стратегій адаптації до них», – зазначила Іна Роман (Ina Rohmann), координатор проекту від Фонду імені Міхаеля Зуккова.

Політичним партнером та одним з бенефіціарів проекту виступає Міністерства екології, як профільне відомство, що відповідальне за розробку та імплементацію документів у галузі кліматичної політики. Проект є частиною Міжнародної кліматичної ініціативи (Internationale Klimaschutzinitiative – IKI) і відповідно до рішення Бундестагу Німеччини Федеральне міністерство охорони навколишнього середовища, природокористування та ядерної безпеки Німеччини сприяє цій ініціативі.

«Співпраця України з Федеральною Республікою Німеччина є особливо успішною у галузі охорони природи. Ми високо цінуємо увагу і технічну підтримку, яку Німеччина приділяє питанням збереження природоохоронних територій і впровадження новітніх підходів на наших теренах. Сподіваюся цей проект стане черговим прикладом взаємовигідної співпраці і сприятиме поглибленню знань і розуміння механізмів протидії та адаптації до змін клімату. Знаю, що результати проекту будуть цікавими як для України, так і для інших країн Європи», – сказав директор Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди Віктор Клід.

джерело:https://menr.gov.ua/news/32740.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь