Природоохонці НПП “Північне Поділля” провели сезонне обстеження рослинного біорізноманіття

У понеділок, 8 квітня, природоохонці Національного природного парку «Північне Поділля» здійснили сезонне обстеження рослинного біорізноманіття в ботанічному заказнику «Гора Макітра», що розташований в межах Бродівського району.

Під час обстеження були виявлені такі рослини як сонцецвіт звичайнийабо сонянка(Helianthemum), фіалка ліосова(Viola reichenbachiana), сон трава або простріл (Pulsatilla patens)та інші.

Фіалка ліосова (Viola reichenbachiana)– красива багаторічна рослина починає цвісти в квітні-травні, а також може повторно увійти в період цвітіння в кінці літа. Лісову сенополію відрізняють блакитні, темно-фіолетові, лілові, сині квіти з вкрапленнями жовтого.

Сон-трава (Pulsatilla patens)— одна з найпопулярніших ранньовесняних лісових рослин. За старовинною легендою цю травичку так назвав мисливець, який підглянув, як ведмідь викопав із землі корінь рослини, з’їв його і відразу заснув. З тих пір люди використовують її заспокійливу і снодійну дію.

Сонцецвіт звичайний(Helianthemum)– це невибаглива багаторічна рослина. Її листя зелене, вузьколанцетне. Квіти сонцецвіта п’ятипелюсткові, невеликі – до 2 см у діаметрі. Для цієї рослини неодмінно слід вибирати сонячні ділянки, а от щодо родючого ґрунту, то він необов’язковий – вона чудово росте і на бідних ґрунтах.

Водночас зазначаємо, що заказник було створено 1931 року з метою збереження ділянки лучного степу північно-подільського типу і місце зростання рослин, які занесенні до Червоної книги Украхни та підлягають охороні на міжнародному та регіональному рівні.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь