Профільний Комітет схвалив розроблений Мінприроди законопроект про зменшення використання в Україні озноруйнівних речовин

Комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув та схвалив розроблений Мінприроди законопроект «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази», який має привести у відповідність до сучасних міжнародних стандартів сферу поводження з речовинами та обладнанням, які впливають на озоновий шар та зміну клімату.

Як зазначив під час засідання Комітету Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, Україна 6 років тому в рамках Монреальського протоколу взяла зобов’язання щодо розробки нового законодавства для здійснення ефективнішого контролю за озоноруйнівними речовинами та впровадження заходів із зменшення використання таких речовин, у тому числі, введення заборони на імпорт обладнання, яке працює з використанням цих речовин.

«Перед тим як внести наш законопроект до парламенту, ми провели ряд дискусій із представниками різних бізнес-асоціацій та експертами. Оскільки виконання закону на практицівимагатиме впровадження нових технологій, використання яких не тільки зменшує навантаження на довкілля, а й підвищує енергоефективність відповідного обладнання, де досі використовуються озоноруйнівні речовини. Зокрема, цей законопроект стосується виробництв, на яких використовуються охолоджувальні установки», – розповів Міністр.

Він зазначив, що Україна може потрапити під санкції у разі, якщо не виконає взяті на себе зобов’язання.

«Ураховуючи, що Монреальський протокол ратифіковано майже всіма країнами світу, а Україна є імпортозалежною країною, оскільки власне виробництво цих речовин відсутнє, наслідки таких санкцій можуть мати катастрофічний характер. Зокрема, у такому випадку йдеться про повну заборону постачання цих речовин з інших країн», – резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, Уряд 29 серпня 2018 року розглянув та схвалив даний законопроект.

Довідково: озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази використовуються в Україні як спінювачі у виробництві будівельних матеріалів, розчинники та холодоагенти в сфері охолодження і кондиціонування повітря.

Україна як Сторона Монреальського протоколу має забезпечувати дотримання низки міжнародних зобов’язань, визначених цим протоколом. Зокрема, не перевищувати щорічну квоту споживання; забезпечити впровадження контрольних заходів (ліцензування імпорту/експорту та контроль обігу речовин) та щорічну звітність, а також виконання рішень Наради Сторін протоколу.

джерело:https://menr.gov.ua/news/32907.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь