Про Методику визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів

Міністерство екології та природних ресурсів України затвердило наказом Мінприроди Методику визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів».

Прийняттю цього рішення передувала велика експертна робота та тривалі дискусії і переговори за участі провідних вчених, представників громадських організацій та державних органів виконавчої влади.

Положення цих документів встановлюють критерії і порядок проведення робіт з виявлення цінних старовікових лісів та їхнє визначення як пралісів, квазіпралісів або природних лісів, а також надання їм статусу пралісових пам’яток природи.

За словами директора Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду, прийняття Методики – це важливий практичний крок до розширення мережі природоохоронних територій та збереження старовікових лісів.

За даними Держлісагенства і наукових організацій в Україні є близько 110 – 130 тис. га лісів віком понад 120 років, з яких до пралісів, квазіпралісів або природних лісів може бути віднесено близько 95 тис. га. 49 тис. га цих лісів уже заповідані – увійшли до складу національних природних парків, біосферних та природних заповідників. Інші 46 тис. га старовікових лісів потенційно можуть отримати статус пралісових пам’яток природи і збережені для прийдешніх поколінь після їх ідентифікації.

Нагадаємо, що протягом останнього року, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони старовікових лісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», Мінприроди проведено роботу з розроблення та затвердження двох нормативно-правових документів, що забезпечать належне збереження цінних старовікових лісів.

джерело: https://menr.gov.ua/news/32490.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь