Посилено відповідальність за жорстокого поводження з тваринами

Верховною Радою України 22.06.2017 прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин» № 2120-19.

Передбачено внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», зокрема, визначено наступне: «жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

Тобто, законодавець чітко зафіксував свою волю, віднісши до жорстокого поводження з тваринами не тільки таку дію, як пряме знущання в загальноприйнятому розумінні (бити, мордувати тощо) але і самі по собі дії, які полягають у занедбанні тварин (їх покиненні), порушення правил їх тримання.

Законом було внесено ряд змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України. Зокрема, посилено кримінальну відповідальність за «Жорстоке поводження з тваринами» ст.299 КК України, яка передбачає обмеження або позбавлення волі до восьми років для осіб, які або ж самі безпосередньо вчиняють акти жорстокого поводження з тваринами (покидаючи їх напризволяще на вулицях або ж порушуючи правила поводження з тваринами), якщо вчинено умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

Адміністративна відповідальність передбачена не тільки за жорстоке поводження з тваринами, а й за заподіяння тваринам фізичного болю, який не мав наслідком тілесних ушкоджень. Штрафза негуманне поводження з тваринами складевід 3400 грн до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо перебування у власника загрожує її життю та здоров’ю.

Врегульовано також, щовід 3400 грн до 5100 грндоведеться заплатити за залишення тварини без нагляду та порушення правил утримання.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь