Остап Семерак: «В Україні буде створено єдиний Державний реєстр геологічної інформації»

Мінприроди виступає за осучаснення та лібералізацію доступу до геологічної інформації учасників ринку надрокористування. З цією метою в Україні пропонується створити єдиний Державний реєстр геологічної інформації, доступ до якого був би відкритим. При цьому Мінприроди пропонує скасувати існуючу зараз плату за користування геоінформацією. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, презентуючи сьогодні на розширеному засіданні Робочої групи з питань реформування відносин у сфері надрокористування перший пакет законодавчих змін зі спрощення ведення бізнесу та стимулювання залучення інвестицій у цю галузь.

Як зазначив Остап Семерак, одним із головних пріоритетів Уряду є масштабне реформування існуючої застарілої системи надрокористування в Україні та забезпечення прозорості та відкритоості, а також спрощення господарської діяльності у сфері надрокористування.

«У цьому питанні Україна відстає на десятиліття від провідних країн. Ми не можемо проводити реформування у сфері надрокористування, не провівши облік наявної геологічної інформації світу. Зараз геоінформація розпорошена по різних відомствах та наукових установах. Ми пропонуємо відмовитися від стягнення плати за використання обробленої геоінформації та створити єдиний Державний реєстр геологічної інформації. Це дозволить потенційним інвесторам легко отримувати необхідні дані у відкритому доступі для самостійного вивчення територій, відбору ділянок та подальшого їх винесення на аукціони. Це суттєво спростить їх роботу. Ринок надрокористування має стати відкритим та конкурентноздатним», – сказав Остап Семерак, зазначивши, що до єдиного Державного реєстру геологічної інформації буде внесено відомості про всю наявну геологічну інформацію від державних підприємств і бізнесу та забезпечено вільний доступ до цієї інформації, окрім інформації, яка має особливий спеціальний статус.

детальніше за посиланням:https://menr.gov.ua/news/31701.html

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь