Необережне поводження з вогнем завдає непоправної шкоди довкіллю!

Департамент екології та природних ресурсів вкотре звертається до мешканців Львівщини з проханням бути вкрай обережними у поводженні із вогнем у лісових масивах, поблизу торфополів під час спекотних літніх днів.

Закликаємо кожного мешканця нашого краю дотримуватись вимог правил пожежної безпеки у спекотний період.

Пам’ятаймо, що тільки спільними зусиллями ми зможемо зарадити виникненню пожежних ситуацій на території області!

Одночасно повідомляємо, що за інформацією департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА за період 1 січня до 30 червня 2019 року на території 20 районів та 9 міст обласного значення зафіксовано 1081 випадків пожеж в екосистемах загальною площею – 422,4968 га, у тому числі, сухої трави, чагарнику – 375,912 га, торфу – 38,0187 га, лісових культур – 4,0 га, лісової підстилки – 7,6176 га, сміттєзвалища – 1,1105 га.

На ліквідацію пожеж в екосистемах залучалися підрозділи Головного управління ДСНС у Львівській області, сили цивільного захисту районів та міст обласного значення.

У 2019 році, з початку пожежонебезпечного періоду за порушення природоохоронного законодавства притягнуто до адміністративної відповідальності 149 осіб та накладено штрафів на загальну суму 25741 гривень.

Довідково:

Під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо.

У листі, що тліє без доступу кисню, виділяється бензопірен, що може викликати онкологічні захворювання у людини. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ).

Ґума, згоряючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, що викликають респіраторні захворювання.

Обрізки лінолеуму, шкірозамінників, церата, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин.

Уламки меблів, старих дерев’яних конструкцій просякнуті консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь